Пропускане към основното съдържание

БСП искат мерки за най-бедните, иначе – протести

Ако правителството не вземе мерки за рязкото обедняване на българите, ще има социални протести и БСП ще участва в тях. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев.
България влиза в инфлационна спирала, подчерта той. Вдигането на цените на храните удря най-бедните, смята Станишев.
"За 1 година някои основни храни са поскъпнали с 20%. Само за миналата седмица са скочили цените на едро на захарта, олиото, брашното, доматите, картофите, краставиците и зелето. Очаква се и повишение на цените на месото. За капак от юли ни чакат 5% по-високи сметки за ток", аргументира се Станишев.
Социалистите дават срок до края на месеца правителството на ГЕРБ да компенсира най-бедните българи заради скока на цените. В противен случай партията ще участва в организацията на социални протести.
„Протестите не са самоцел. За да се случи нещо и правителството да реагира, очевидно трябва да има натиск“, подчерта червеният лидер.
Той посочи, че при сходна ситуация през 2007 и 2008 г. неговото правителство е предприело редица мерки, за да компенсира доходите на най-бедните. По думите му ще има и национален протест, и по места.
"Инфлацията е лавинообразна, стоките от първа необходимост се превръщат в луксозни", каза от своя страна червеният депутат Драгомир Стойнев.
От червената партия посочиха няколко конкретни мерки, за които настояват. Първата от тях е още следващия месец минималната работна заплата да се увеличи на 300 лева.
„Няма защо да си играят на доброто и лошото ченге – Тотю Младенов със сълзи на очи да предлага увеличение, а Симеон Дянков да казва: "Пари няма“, категоричен е Станишев.
По думите му пари има, защото например само за разходите за администрацията и заплати на чиновниците тази година се давали 128 млн. лева повече.
Нарастването на минималната работна заплата ще е абсолютно поносимо за бюджета – 14 млн. лева за оставащите 9 месеца от годината, изчисли Станишев.
Социалистите искат още месечните добавки за деца да се вдигнат с 10 лева, тъй като трета година са „замразени“ на 35 лева. През 2009 г. с тях можеше да се купят 22 литра мляко, сега вече – само 15, изтъкна Станишев.
БСП ще предложи също пенсията за осигурителен стаж и възраст да се увеличи с размера на натрупаната инфлация от началото на управлението на ГЕРБ, допълни Станишев.
Освен това социалистите предлагат тези 250 хиляди души, които получават енергийни помощи, да вземат еднократно по 50 лева. Парите пак нямало да са много – общо 13-14 млн. лева.
"Заедно с тютюнопроизводителите пишем стратегия за развитието на сектора", съобщи от своя страна депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова.
"Управляващите нямат капацитет да направят такава, ще съсипят един печеливш бранш", смята тя.
По думите Станишев отношението на правителството към бранша е цинично и икономически неразумно. Лидерът на БСП изтъкна, че браншът носи на хазната около 1,5 млрд.лв. годишно и е свързан със съдбата на около 200 000 души.
Социалистите настояват още да бъде изтеглен законопроектът за тютюна, предложен от четирима депутати от ГЕРБ, тъй като щял да доведе до ликвидация на сектора.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.