Пропускане към основното съдържание

Шефът на ДАНС хвърли оставка

Председателят на ДАНС Цветлин Йовчев е подал оставка, съобщиха от МС.
Той е депозирал днес молбата си до министър-председателя Бойко Борисов за предсрочно прекратяване на пълномощията му.
В мотивите си за оттеглянето Йовчев посочва оценката на премиера за цялостната му дейност като шеф на ДАНС, неколкократно изразеното недоверие към него като ръководител на службата, както и неоправдаване на очакванията на премиера по отношение на това кои следва да бъдат приоритетите и какво конкретно трябва да върши агенцията съгласно Закона за ДАНС.
По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че може да има рокади в ДАНС и Цветлин Йовчев може да бъде освободен от поста заради СРС гейт и взрива пред редакцията на вестник „Галерия“.
Досега обаче официално не е посочено откъде са изтекли в медиите записите с участието на самия премиер и шефа на Митниците Ваньо Танов.
"Ако те не могат да защитят сигурността, ако не могат да защитят информацията, която имат в ДАНС, то тогава тази служба генерира проблеми със сигурността, а не спокойствие, защото не може завчера след комисията в парламента те да кажат, че взривът пред вестник „Галерия” не е работа на ДАНС. А те откъде знаят дали това не е терористичен акт?", загатна по-рано днес за предстоящата смяна премиерът.
Цветлин Йовчев пое поста на 5 август 2009 година, когато правителството на Бойко Борисов предложи на президента Георги Първанов да издаде указ за назначаването му.
Той смени тогавашния председател на агенцията Петко Сертов, който депозира оставката си пред министър-председателя на 1 август 2009.
Йовчев започва кариерата си в контраразузнаването през 1993 г. В края на 90-те години става началник на създадения по това време ключов сектор "Русия" в НСС.
От началото на 2007 г. е зам.-началник на службата. Той е един от офицерите, подготвили доклада на НСС през 2000 г., в резултат на който Иван Костов извърши рокади в правителството си и освободи няколко министри.
В създадената през януари 2008 г. ДАНС оглавява една от най-важните структури – генерална дирекция "Контраразузнаване". Напуска по свое желание през октомври 2008 г. след скандала с уволнението на зам.-директора и бивш директор на НСС Иван Драшков, с когото се смята, че е близък.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.