Пропускане към основното съдържание

Костов: Премиерът е подведен за отговорността на Йовчев, трябва да отхвърли оставката му

Според ДСБ премиерът Бойко Борисов е подведен да търси отговорност от председателя на ДАНС Цветлин Йовчев за скандала с подслушването и трябва да я потърси от този, който го е подвел. Това каза в кулоарите на парламента лидерът на ДСБ и член на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов.

Той посочи ,че на две свои заседания членовете на комисията са поискали обяснения от Йовчев и са наясно с обстоятелствата по скандала. Затова те смятат, че Борисов е бил подведен да обвини вчера Йовчев в непрофесионализъм и да му прехвърли цялата вина за скандала. 

Костов посочи, че решението кои служители да бъдат ангажирани с подслушването на шефа на митниците Ваньо Танов и заместника му Антоний Странджев е на прокурора. То е взето по предложение на директор на дирекция в ДАНС и Йовчев няма отговорност за него, каза Костов.

Освен това служителят, записал разговорите на Странджев, не е бил негов подчинен по времето, когато Странджев работеше в Службата за борба с организираната престъпност в МВР, нито негов приятел. Същото се отнася и за служителя, записвал Танов.

По повод обвиненията на премиера Борисов, че разследването на взрива пред редакцията на вестник "Галерия" е работа на ДАНС, Костов посочи, че в случая това очевидно не е международен тероризъм и по тази причина няма как да бъде поставен като задача на агенцията без да се наруши законът, по който тя работи.

Костов обяви, че ще предложи на комисията за контрол на ДАНС членовете й да поискат среща с премиера, за да го запознаят със своите проучвания и изводи за ролята на агенцията в скандалите с подслушването. Лидерът на ДСБ очаква, че членовете на комисията ще предложат на Борисов да отхвърли оставката на Йовчев. Попитан кой според него е подвел премиера и дали това е вътрешният министър Цветан Цветанов, Костов отговори, че не знае и не желае да говори без аргументи.

Помолен от "Дневник" за коментар за намерението на премиера да назначи бившия шеф на ДАНС Петко Сертов като зам.-шеф на звеното за борба с корупцията БОРКОР, Костов отговори, че ще предложи на сегашния председател на Комисията за контрол на ДАНС Камен Костадинов да изпрати на премиера становището й около оперативното дело "Галерия". По времето, когато Костов беше неин ротационен председател, комисията приключи скандала по делото на "Галерия" със заключението, че разработката е наредена от Петко Сертов.

Очевидно трябва да предполагаме, че премиерът не е запознат с това мнение на депутатите, защото в него е посочена много добре персоналната отговорност на г-н Сертов и това прави невъзможно той да заеме такъв пост, каза Костов.

Лидерът на ДСБ отказа да коментира в детайли твърденията от тази сутрин на бившия зам.-шеф на митниците Странджев за подкупен с 4 млн. лв. висш представител на ГЕРБ. Според него обаче се заражда нов скандал, който отново не е в ДАНС, а е или в митниците, или в МВР. 

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.