Пропускане към основното съдържание

Преглед на пресата

Преглед на печата на 12 януари

Преглед на пресата
Случаят с петорното убийство в столичния квартал "Гоце Делчев" е водещата новина в днешния печат. Под заглавие на първа страница "Екзекуция по пижами" "Стандарт" пресъздава кървавата драма. "Военен изтрепа семейството си и се самоуби", отразява още "Телеграф". Петте окървавени трупа бяха открити към 21 ч в четвъртък в заключен апартамент в блок 254, уточнява "Труд". Убитите са Васил /55 г./ и Наталия /54 г./ Савови, техните синове Владимир /27 г./ и Георги /21 г./, както и бабата Здравка - майка на Наталия. Убиецът измил кръвта от ръцете и лицето си.


После оставил чешмата в кухнята да тече. Мивката се запушила. Не можела да поеме силната струя и преляла. Водата плъзнала по пода. На втория ден избила у съседите на долния етаж. Така бил разкрит кошмарът, разиграл се в дома на семейство Савови.

Източници на "Труд" твърдят, че малкият син Георги е нападнал първи с нож големия си брат, след което се намесил бащата и го застрелял. Майката Наталия е гръмната най-вероятно в опит да спаси Георги от бащата, а бабата - за да не остане жив свидетел на кръвопролитието. Първоначалната версия, че кървавата баня е дело на 27-годишния шизофреник Владимир, още не е отхвърлена, но е по-малко вероятна, пише "24 часа".

"Потресена съм и съм изключително учудена от случилото се, не вярвам Владимир да е извършил това престъпление. Той бе слабичък, докато и баща му, и майка му бяха едри хора," каза бившата класна на Владимир - Лиляна Владева, от 121-о СОУ. Там момчето завършило средното си образование. "Владимир бе среден по успех ученик. Никога не е бил агресивен към останалите от класа си. Напротив. Стремеше се да се социализира с тях и децата го харесваха, а някои дори го покровителстваха", спомня си Владева."Новинар" се включва по темата с експертното мнение на Вихра Миланова, ръководител на Катедрата по психиатрия към Медицинския университет в София. По думите й една много голяма част от родителите трудно приемат факта, че имат проблем с децата си. "Обикновено лечението на тежките психични болести закъснява спрямо проявата им поне с година-две. Родителите крият за заболяванията защото, самите те не могат да приемат факта, че детето им е болно. Има и срам. Обществото не приема добре различните", отбелязва Миланова. Понякога родителите крият болестта на децата си и поради невъзможността тези хора да бъдат приети добре от останалите. "Явно детето им и всички те стават по някакъв начин белязани. Изобщо психичната болест все още не се приема добре", констатира експертът и допълва: "хората с ментални проблеми трябва да бъдат грижа предимно на държавата".

В друго интервю, за "24 часа", психологът Еленко Ангелов съветва хората как да мислят позитивно. "Положителното мислене има смисъл само когато е комбинирано с действие. Когато започваш промяната трябва, трябва първо да се погледнеш в огледалото и да си признаеш до колко си "наркоман". Ако си пристрастен към отрицателните си емоции и мисли и не можеш да ги контролираш, вече не става въпрос за психология, а за физиология. Всяка човешка дума, мисъл, чувство и действие формират хормони, които, най-общо казано, са на любовта и на страха. Човек има нужда и от двете." Но ако се мисли само негативно, тогава човек се разболява, твърди още Ангелов.

Пореден рунд на темата АЕЦ "Белене" си спретнаха властта и опозицията в парламента, коментира "Труд". Тон даде лидерът на БСП Сергей Станишев с декларация, че за "Белене" се говорят лъжи, а цената й е 6 млрд. евро, а не 22 млрд. лева, както твърдят противниците й. И се закани, че "няма как да си затвори устата на истината".

"Верният отговор на референдума е 42. Истината е, че в резултат от голямото надпяване в парламента българинът ще решаваэзадача, която досега никой не е решил", се посочва в анализа на"24 часа". "Това е по-трудно и от теста на вселенския компютър в "Пътеводител на галактическия стопаджия". От него поискаха да даде "отговора на Въпроса за Живота, Вселената и Всичко останало" и той каза "42", коментира авторът на анализа Диляна Ценова.

Блицкригът срещу "Булсатком" е новината, която "Капитал" анализира днес на първа страница. Седмичникът заема твърда позиция и намеква: "Следващия път, когато се чудите как така икономиката на България не върви - защо няма местни компании, които растат заради добрите си продукти, или пък къде са чуждестранните инвеститори, припомнете си случващото се с "Булсатком", пише седмичникът. Офисът на компанията беше
претърсен от Икономическа полиция по искане на прокуратурата заради подозрения в укриване на данъци. Моментът, в който това се случи, заедно с необичайно експедитивните действия на държавното обвинение хвърля сериозни съмнения, че държавата е взела страна в спора между сателитния оператор с bTV и TV7. Това е нередно и изключително вредно. Сигналът, който изпраща, е, че за да имаш успешен бизнес в България, трябва да си част от група с контакти във властта."

"Ще правим ток от боклука", е заглавието над интервю в "Труд" с кмета на София Йорданка Фандъкова. Един от най-големите проекти на столицата за 2013 г. е изграждането на завода за боклук. В края на м.г. Европейската комисия отпусна финансиране , но още не е избран изпълнител. "Има много кандидати, което е добре. Комисията обаче трябва да извърши огромен обем работа, така че няма да давам крайни срокове. Искам от тях да си свършат качествено работата и да бъде избран наистина най-добрият и изгоден за общината проект. Депото в гара Яна и пречиствателнат астанция вече са одобрени от приемателната комисия, компостиращите инсталации ще са готови до края на годината. В края на м.г. бе избран изпълнител на предпроектни проучвания за третия етап от завода - инсталацията за изгаряне на горивото от завода в "Топлофикация-София". Ще внесем за одобрение проекта по ОП "Околна среда" следващата година. Инсталацията ще струва 80-90 млн. евро. Тя ще е с мощност около 50 мегавата за електроенергия и 85 мегавата за топлинна енергия. Ще се произвеждат над 650 000 мегават часа топлинна енергия и близо 400 000 електрическа. Имаме подкрепата на ЕК. Ще бъде намалено с 10 процента и количеството газ за "Топлофикация", пояснява Фандъкова. В София предстои и започването на няколко големи инфраструктурни проекта. "След като завършихме първите три кръстовища на две нива, през 2013 г. започваме още две - на Семинарията и на бул. "България" и бул. "Гешов". Предвиждаме стартирането на първата и най-голяма четиригодишна програма за ремонти и изграждане на улици и булеварди. Със заем от Европейската инвестиционна банка ще реконструираме бул. "Цариградско шосе", бул. "Сливница", бул. "Дондуков", "Лъвов мост", подчертава още кметът.

От 21 до 38 процента по-високи сметки за парно през декември спрямо същия месец на 2011 г. ще получат абонатите на няколко топлофикационни дружества, алармира на първа страница "Труд". Солените фактури са заради студения месец и по-високите цени на топлото спрямо декември 2011 г. По данни на топлинния счетоводител "Нелбо" ръст от 38 на сто ще има във Враца. В Плевен сметките ще се увеличат с 21 процента. Столичната топлофикация сама обяви, че сметките ще са по-високи. По-ниски обаче ще са в Пловдив.

В края на мандата финансовото министерство предлага на Министерския съвет и парламента важни промени в правомощията на Националната агенция по приходите, анонсира под глава "Сега". От екипа на Симеон Дянков предлагат данъчните да получат права на разследващи органи в неотложни случаи, в които са налице данни за укриване на факти или явно се пречи на течаща ревизия. Така ревизорите ще могат да провеждат разпити, да извършват огледи и претърсване на помещения, да изземват документи.

За друга законова промяна съобщава на първа страница "Преса": Заплатата на тримата големи в държавната йерархия - президент, председател на Народното събрание и премиер ще е 8000лв. Това е записано в проекта за нов закон за заплащането на висшите държавни длъжности, писан в министерството на финансите. Зам.-министърът Владислав Горанов съобщи, че скоро го внася в парламента, но ще влезе в сила веднага след изборите. Министри, кметове и областни управители ще взима сходни заплати от 4000 лв. За градоначалниците на по-малки общини най-ниската сума ще е 3000 лв.

Според челото на "24 часа" лобисти на химически концерни правят опити на европейско ниво да попречат на българското производство на розово масло и лавандула, за да пробутат техни изкуствени заместители в парфюмите. Пускат се сигнали, че Европейската комисия се готви да намали и дори да забрани натурални съставки в парфюмите, предупреди евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел. България държи 40 процента от износа на розово масло в света и е първа по експорт на лавандула. Не сме уведомявани от Еврокомисията, че се готвят подобни ограничения, не съм чел и документ, коментира зам. земеделският министър Цветан Димитров, пише още изданието.

"Англия ускорява разрешителните за работа на наши студенти", съобщава в заглавие "Сега". Заявките за започване на работа младежите ни във Великобритания ще се обработват в рамките на 6 месеца, колкото е стандартната процедура за всички кандидати. Това стана ясно от съобщение на посолството на Великобритания след запитване от "Сега" по повод множество оплаквания на български студенти, че службите на Острова задържат документите им с месеци. Преди дни "Индипендънт" излезе със статия за проблемите на Юлия Кошаревска - българска студентка по журналистика в Бристол. Момичето кандидатства за работа, за да се издържа, но е блокирано от британски регулации.1700 абитуриенти ще стегнат куфарите за Англия наесен, прогнозира Бистра Илиева от консултантската фирма за образованиев чужбина "Дарби". Очаква се тази година дипломи да вземат около 65 хиляди тийнейджъри, пише "Преса".

40 нови камери на КАТ започват да снимат за скорост до края на годината, информира "Телеграф. Техниката ще бъде разположена по пътища и улици с концентрация на пътнотранспортни произшествия. Умните радари ще функционират наред с останалите 24 устройства в цялата страна. "Схемата за това къде точно ще бъдат позиционирани устройствата все още не е напълно ясна и са възможни промени в разпределението", подчертават от Пътна полиция.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.