Пропускане към основното съдържание

От войната между bTV и „Булсатком” страдат зрителите

Търговският спор за излъчване на сигнал накърнява интереса на гражданите

Търговският спор за излъчване на сигнал накърнява интереса на гражданите
Търговският спор за излъчване на телевизионен сигнал накърнява интереса на гражданите, особено във времето на информационно-разяснителната кампания за провеждането на националния референдум. Това коментира за БТА Мехти Меликов, изпълнителен директор на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори /АБРО/.


От декември 2012 г. "bTV Медиа Груп" и "Булсатком" не могат да се споразумеят по условията за нов договор и това доведе до спиране на каналите на медията до абонатите на сателитния оператор от новата година.

Мехти Меликов каза, че в много индустрии търговски спор между контрагенти може да остави потребителите без определен продукт или услуга. Продуктът на медиите обаче е информацията, добави той. По думите на Мехти Меликов правото да се търси и получава информация е в основата на информирания избор на гражданите, т.е. е елемент на демокрацията.

Според него в този случай търговският спор е съществен проблем на гражданското общество и единственото, което можем да направим, е да създадем нетърпимост към всяка форма на ограничаване на правото на информация и на медийния плурализъм.

Меликов заяви, че АБРО не може и не следва да участва в търговските взаимоотношения на независими предприятия.Като представителна организация на радио- и телевизионните оператори в България ние се интересуваме от медийната среда, а тя се характеризира с дълбоко навлизане на кабелните и сателитните платформи за пренос на сигнал (80 процента от домакинствата приемат телевизия чрез пакетите на платформените оператори), отбеляза той.
В тези условия достъпът на телевизиите до тяхната аудитория е опосредстван от технологични платформи, което означава, че между онзи, който иска да каже нещо и другия,който иска да го чуе, има предприятия, от които зависи осъществяването на тази комуникация, заяви Мехти Меликов.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.