Пропускане към основното съдържание

ГЕРБ предпочита референдум за пушенето отколкото за "Белене"

Велчев: Корупцията мирише и на партизани, и на шума

Велчев: Корупцията мирише и на партизани, и на шума
Темата „за” или „против” пълната забрана за тютюнопушенето на обществени места би била много по-полезна и с много по-правилен резултат отколкото АЕЦ „Белене” . Това заяви председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев пред журналисти в коментар на идеята на СДС за такъв референдум.


Националният изпълнителен съвет на сините взе решение за набиране на подписка на първото си заседание за годината.

Велчев се аргументира, че въпросът касае пряко хората и мнението в обществото е много поляризирано.

Според него сред въпросите, които не могат да се поставят на референдум, са атомната централа, данъците, доходите. По думите му, когато темата касае лично хората, няма да има проблем с активността на референдума.

"Проблемът е, когато човек не е наясно как да отговори, тогава той не отива да гласува", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ.

Велчев беше категоричен, че ако нещо се променя в Изборния кодекс, това трябва да стане сега, а не в последния момент. Ако до месец-месец и половина в пленарна зала не влязат за обсъждане промени и то с общо съгласие, управляващата партия ще бъде против въобще да има изменения в кодекса.

Той отново повтори, че ГЕРБ е за развитието на ядрената енергетика, но с разумни инвестиции и произвежданият ток да е на поносима цена за потребителите.

Според Велчев чрез референдума някои партии искат да покажат пред медиите, че с отговор „да” се гласува за БСП, а с отговор „не” се гласува за останалите партии. Това обаче изобщо не било така.

„Другата цел е, може би, сега някой им казва на тези, които най-много настояват за АЕЦ „Белене” – добре, ние говорихме, имаше една приказка – га яде кифтетата, не рива, обещахте ни, къде са сега тези обещания. Може би са поели някакви ангажименти, но ние като национално отговорна партия в никакъв случай само заради това, че някой е обещал на някого нещо, ние сега да извадим горещия картоф и то за сметка на всички български граждани“, заяви той, цитиран от "Фокус".

Велчев отговори на колегата си Лютви Местан, че корупцията у нас мирише на гербери с думите „корупцията мирише и на партизани, и на партизанщина, и на шума“. Той обаче призна, че по темата политиците са задължени на обществото. "Корупцията не можем да я преборим, ако тук всички партии не бъдем от националния отбор на България", смята той.

Велчев напомни позицията на управляващите, че искат анкетна комисия по скандала със строежа върху дюни край Несебър, но посочи, че ако опозицията я саботира, „щем не щем този въпрос ще се прехвърли в комисията за корупцията по високите етажи на властта”.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.