Пропускане към основното съдържание

Дянков обеща пари за "някои сектори" преди изборите

Дянков обеща пари за "някои сектори" преди изборите
Държавата няма да отдели повече пари за майките, полицаите също няма да получат увеличение на доходите си. В това беше категоричен финансовият министър Симеон Дянков в интервю за Нова Телевизия. Вицепремиерът обаче даде заявка, че някои сектори ще получат допълнителни средства. Това ще стане, поясни Дянков, през февруари-март, когато ще се водят разговори в тази насока.


Финансист номер едно се похвали, че 2012 година е завършила много по-добре от очакваните прогнози в бюджета - фискалният резерв е със 750 милиона по-голям, което позволява да не се влиза в нови дългове и в нови лихви. Другият факт, който изтъкна Дянков, е че сме завършили годината с дефицит под 1% от брутния вътрешен продукт.

Дянков не конкретизира кои сектори ще получат повече пари, но беше сигурен за кои няма да има увеличение.

Запитан дали ще се увеличат доходите на майките, той категорично заяви: "Не, там сме казали, че правилната политика е да се строят детски градини".

Все пак Дянков отбеляза, че ще се водят разговори с майките.

На аналогичен въпрос за заплатите на полицаите, той подчерта, че доходите на МВР служителите са достатъчно високи в сравнение с тези в други сфери. За възнагражденията на лекарите финансовият министър обясни, че в някои болници вече има увеличение от януари. Ръст има и при заплатите на медицинските сестри.

Според него за увеличение в инвестициите в медицинската помощ може да се говори след като се дадат гаранции за ясни резултати там.

По думите на Дянков тема номер едно на 2013 година трябва да е безработицата. В тази връзка той изтъкна, че според него правителството трябва да отдели повече средства за програми за трайно безработните лица.

Вицепремиерът гарантира, че "за разлика от предишни изборни години, когато следващият финансов министър е трябвало да е в стрес", тази година бюджетът ще се изпълни, а дефицитът дори ще е по-малък от предвидения.

На въпрос как ще коментира предложението чужденци да плащат за българско гражданство, министърът на финансите разясни, че неговата идея е срещу 500 000 лв. да се дава постоянно пребиваване и след това да се кандидатства за гражданство.

„Това е за физически лица. За бизнеса сме предложили 1 млн. лв. и създаване на 10 работни места. Надявам се и вчера разговаряхме в парламента с представителите на ГЕРБ да подкрепят тези решения", поясни той.

Дянков коментира и темата за референдума за АЕЦ Белене, посочвайки, че в действителност той ще струва на държавата 20 милиона лева. 4-5 милиона ще се изразходват само за допълнителни разходи, сред които заплати на работещите в изборните секции.

Дянков определи парите за провеждането на националното допитване за втората ни АЕЦ за грешни и изтъкна, че има много по-важни теми, по които може да се поиска мнението на хората. „Жалко е, че първият ни истински референдум в демокрацията ни ще е такъв", заяви той.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.