Пропускане към основното съдържание

Депутатите подкрепиха ветото на Плевнелиев за гражданството на големите инвеститори

Депутатите подкрепиха ветото на Плевнелиев за гражданството на големите инвеститори
Очаквано Народното събрание се съобрази с ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстове от закона за насърчаване на инвестиции.


Върнатите от държавния глава за ново обсъждане разпоредби получиха подкрепата на едва трима депутата. 26 бяха против, а 95 се въздържаха. Според правилника на парламента да бъде приет отново закона и съответно да бъде отхвърлено ветото на президента е нужна подкрепата на поне 121 депутата

Вероятно заради ранния час нямаше дискусия по предложения законопроект. Депутатите в икономическата комисия вече се съобразиха с мотивите на президента и подкрепиха единодушно ветото.

Промените в закона за насърчаване на инвестициите дават възможност чужденец да получава българско гражданство, ако има статут на постоянно пребиваващ над една година и е вложил над 1 млн. лв. в капитала на българско дружество.

В мотивите си за връщането на закона Плевнелиев посочва, че се въвеждат необосновано завишени изисквания за предоставяне на разрешение за постоянно пребиваване на територията на България. Президентът критикува и текстовете, предоставящи възможност за българско гражданство на чужденци, обвързано с инвестициите. Третият текст, който държавният глава не одобрява, е свързан с инвестициите в интелектуална собственост.

Според държавния глава новите условия са допълнителна пречка пред чуждестранните инвеститори, защото създават ненужно завишени изисквания за предоставяне на разрешение за постоянно пребиваване под формата на финансови инвестиции. За постоянно пребиваване пък се искат 4 млн. лв. инвестиции 50 работни места.

В сряда стана известно, че управляващите се готвят да занижат праговете за обем инвестиции, при които чужденци могат да получат право на постоянно пребиваване и впоследствие да кандидатстват за гражданство. Такъв призив отправи към депутатите в икономическата комисия министър Делян Добрев, а по-рано вицепремиерът Симеон Дянков лансира идеята при инвестиции в размер на 500 хил. лв. държавата да предоставя постоянно пребиваване на физически лица за срок от пет години и след това те да могат да кандидатстват и за гражданство.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.