Пропускане към основното съдържание

Дискриминирани ли са пушачите и защо са празни заведенията?

Пълната забрана за тютюнопушене е крайна мярка, недоволството на пушачите е нормално, те не са втора категория хора, смята депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, цитиран от Дарик.


Според него за следващата година в заведенията е възможно да се обособят зони за пушачи и непушачи в съотношение 50:50. Разделение между пушачи и непушачи трябва да има и в баровете. На работното място пък би могло да се върне старият вариант с обособени помещения за пушачите. „Хората да не слизат по десет етажа, да губят работно време и да пушат на студа - мисля, че е логично", каза Димитров.

Текстовете, внесени от независими депутати за изменения в закона за здравето, с които се отменя забраната за тютюнопушене и се връща старият, по-либерален режим, ще се разглеждат в четвъртък от здравната комисия на първо четене. Емил Димитров очаква те да бъдат одобрени от пленарната зала на първо четене до коледната ваканция на депутатите, а в началото на следващата година да се обсъдят окончателно.

На другия полюс е мнението на Маша Гаврилова, експерт от сдружение “България без дим”. Забраната не бива да се отменя, твърди тя, цитирана от Фокус. „Аз не разбирам това места за пушене ли са или места за хранене, или места за развлечение. Излиза на преден план пушенето. Човек не отива там, за да пуши, а за да се нахрани, да се срещне с приятни хора, да си прекара приятно, ако толкова много му се пуши, никой не му забранява да излезе навън да пуши за 3 минути, да дръпне 5 дръпки, или колкото душата му иска, и да се върне” твърди тя.

Според д-р Гаврилова по-малкото посещения в заведенията не е задължително да са вследствие на забраната за тютюнопушене. Според нея в условията на криза домакинствата редуцират разходите си за луксозни стоки и услуги - включително за ходенето по барове и заведения. „Как няма да намалеят хората - хората обедняват, цените в заведенията се вдигат, по-малко хора ще ходят. Не може да се каже, че не ходят хората заради тютюнопушенето, защото това не е основната цел”, допълва тя.

Източник dnes.bg

Коментари

  1. А кой се грижи за правата на непушачите?
    Защо само се обръща внимание на бизнеса и на пушачите?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.