Пропускане към основното съдържание

Преглед на пресата днес

Преглед на пресата днес
Преглед на печата на 9 декември 2012 година

"Станишев отвори фронт с хората на Овчаров", съобщава "24 часа". Това се случи в събота на заседанието на Националния съвет на партията. Отсега нататък НС и ИБ на БСП ще вземат на пряк отчет организациите в София, Габрово, Кърджали и избирателните райони Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора и Благоевград.


В 50-минутна реч Станишев определи състоянието на държавата като връщане към мрачните времена на Средновековието и очерта задачите пред партията преди парламентарните избори догодина. "На изборите трябва да сложим точка на прехода и да протегнем ръка към всички българи, готови да помогнат да изведем държавата от блатото, в което я вкара ГЕРБ. Следващото правителство трябва да е национално отговорно, а не тяснопартийно или на една коалиция. То трябва да е правителство на разума, диалога, нормалността, честността и възраждането", подчерта Станишев.

Вицепремиерът Цветан Цветанов резюмира визитата си в САЩ с думите: "Върнахме доверието на Вашингтон". Според него, когато ГЕРБ е дошло на власт, е липсвало доверие у американските власти към страната ни. Цветанов напомни, че през 2010 г., 2011 г. и 2012 г. в България са били директорите на ФБР и на ДЕА, ексшефът на ЦРУ и Джанет Наполитано, секретар по вътрешната сигурност на САЩ. "Това са много ясни сигнали за сътрудничеството, партньорството, лидерството, което България има в региона и което се отчита от нашите партньори", увери Цветанов, след като и самият американски президент Барак Обама заяви на срещата си преди дни с премиера Бойко Борисов в Белия дом, че страната ни се очертава като лидер на Балканите. МВР шефът подчерта: "Докато са доволни от службите ни, от Държавния департамент са изразили същевременно безпокойство, че съдът ни налага леки мерки за неотклонение на задържани по знакови дела."

"Кремиковци" връща 0 лева на държавата", е водещата новина на "Труд". България ще си върне цифром и словом 0 (нула) лева от 431 млн. лв. помощ за преструктуриране, които отпусна през 1999 г. на комбината. С натрупаните лихви държавният харч вече е стигнал 700 млн. лв. Това се изясни вчера ден след като съдът на ЕС препоръча на българския съд да изиска тези пари като непозволена държавна помощ. "Решението на съда в Люксембург е, че българските власти са компетентни да преценят дали има или няма непозволена държавна помощ. Понеже става въпрос за помощ, отпусната преди присъединяването ни, ЕС не може да се произнесе по нея, но Съдът в Люксембург казва, че българските власти могат да я зачислят за непозволена и да я изискат. Активите на комбината вече бяха продадени за 300 млн. лв., така че е ясно, че тези пари ги няма, затова по-скоро въпросът е хипотетичен", коментира пред "Труд" синдикът на дружеството Цветан Банков.

"Лекарският съюз саботира фонда ин витро", алармира "Труд". Ръководството на съюза (БЛС) саботира осигуряването на пари от здравната каса от догодина за плащането на ин витро, за ваксинопрофилактика и за т.нар. изследване ПЕТ скенер, с което се диагностицира рак. Това предупредиха вчера пациентските организации "Искам бебе" и "Зачатие". Информацията потвърди и управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков. "Ръководството на БЛС съобщи в петък, че няма да подпише Националния рамков договор (НРД) за 2013 г., ако в него се запишат дейностите по ин витрото, поставянето на задължителните ваксини и изследването за рак. Според тях това не било лечение и нямало място в договора", разказаха присъствали на срещата между НЗОК и БЛС.

Изданието съобщава за чудо, извършено в областната болница в Сливен, където лекари са зашили и спасили откъснатата при пътно-транспортно произшествие ръка на 32-годишния Самет Мюмюн. Ръката, купчина месо и кости, силно замърсени, се държала на ивица кожа и мускули, разказа зам.-директорът на областната болница д-р Хрисант Хрисантов. Операцията продължила 4 часа.

"Телеграф" посочва, че Фонд "Научни изследвания" е бил източван с пари за скайп и командировки. Това разяснява в интервю просветният министър Сергей Игнатов. Според него говорителите на бунта се опитват да представят един и същ проект два пъти.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.