Пропускане към основното съдържание

Борисов и Атанасова вдигнаха червен картон за пушенето на закрито

Няма да подкрепим промяна в тоталната забрана за пушене на закрити обществени места. Твърдата си позиция за пореден път заяви здравният министър Десислава Атанасова. Такова обаче било и мнението на министър-председателя.


Днес представители на хотелиерите и ресторантьорите, които настояват за облекчаване на режима, се срещнаха с премиера Бойко Борисов. На разговорите присъства и Атанасова.

В неделя Борисов изненадващо смекчи изказванията си относно тоталната забрана за тютюнопушене и посочи, че тя може да бъде отменена след 22.00 часа.

Атанасова обаче днес заяви, че твърдата позиция на премиера, на МС и на депутатите от ГЕРБ от здравната комисия в парламента е против отмяната на забраната за тютюнопушене.

Помолена за коментар на думите на депутата Емил Димитров от ГЕРБ, че 70% от депутатите подкрепят облекчаване на режима, Десислава Атанасова:

„Аз повече коментари не мога да правя на това какво е казал колега, дали ще падне забраната или не. Казвам нашето становище на Министерския съвет – моето и на г-н Борисов, че няма да отстъпим за отмяна на забраната за пушенето. Не сме обсъждали преди или след 22.00 часа, просто казахме, че ние държим на закона в този му вид, в който е в момента”.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) ще потърси съдействие от депутати от всички парламентарни групи за промяна в закона, който забранява напълно пушенето на обществени места и в закритите заведения, съобщи пред „Фокус“ Благой Рагин.

По думите му премиерът и Атанасова по време на едночасовата им среща били много учтиви и внимателни, но накрая им показали „червен картон“.

„ Казаха: „Не може да ви помогнем, защото сме изпълнителната власт, а законите прави законодателната, и ни изпратиха в парламента, за да търсим лоби”, каза Благой Рагин.

„Искаме немския и австрийския вариант – да има зали за пушачи и зали за непушачи, за да може да защитим и двата сектора. Тези, които решат да не пушат, да имат проветриви места с климатизация и вентилация, и тези, които искат да се тровят, да им създадем възможност, но да оставят средства, за да може да съществува бизнесът на моите колеги и да плащаме данъци и такси в хазната”, обясни Благой Рагин.

Представителите на БХРА ще потърсят лобисти за исканията си в Народното събрание.
„Обръщаме се и към другите парламентарни групи в парламента – ние няма да се откажем от нито една подкрепа, която парламентарните групи решат да ни дадат. Доколкото разбрах, депутатите от ГЕРБ ще имат пълното право да гласуват по съвест, това означава, че на нас ще ни трябва подкрепа и от другите политически групи в парламента, за да може да спасим 50 000 семейства”, каза Благой Рагин.

В четвъртък ресорната парламентарна комисия ще разгледа законопроекта, който връща стария режим за пушене на закрито.

Ако има промени в закона за отмяна на тоталната забрана за тютюнопушене, те трябва да бъдат приети с голям консенсус, коментира депутатът от ПГ на ГЕРБ Диан Червенкондев. Според него трябва да се намерят разумните компромиси, баланси и да не се политизира въпросът.

"Има изключителен спад в оборотите, затваряне на заведения, намаляване на работните места в този бранш. Всичко ще бъде коментирано и може би ще се търсят разумните баланси за обособяване на зони за пушачи и непушачи, така че всички права на непушачите да бъдат абсолютно гарантирани, както е било досега, но да има и разумни компромиси в обратната страна”, добави Червенкондев.


Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.