Пропускане към основното съдържание

БВП на човек от населението в ЕС е най-нисък в България

Брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, изразяващ се в покупателна способност, през 2011 г. е бил най-нисък в България (46*) и най-висок в Люксембург (271*), показват данни на Евростат.


Холандия, Ирландия, Австрия, Швеция, Дания и Германия са с между 20% и 30%, а Белгия и Финландия с между 10 и 20 на сто над средното равнище в ЕС. Румъния и България са съответно 50 и 55 на сто под средното.

Великобритания и Франция са регистрирали БВП на глава от населението от почти 10% над средното за ЕС, а Италия и Испания са били около средното равнище.

Ефективното индивидуално потребление (ЕИП) на човек през 2011 г. в страните - членки на ЕС, е варирало между 45% и 140% от средното за блока. През 2011 година ЕИП е било с 40% над средното в ЕС в Люксембург (140) и с 55% под средното в България (45).

Докато БВП на човек отразява нивото на икономическата активност, ефективното индивидуално потребление на човек е алтернативен показател, описващ състоянието на материално благоденствие на домакинствата.

* Тези числа за целите на методиката, която използва Евростат, са "изкуствена" валута, наречена Purchasing Power Standard (PPS), при която се елиминират разликите в цените на едни и същи продукти в отделните страни-членки. Така една единица от PPS купува същото количество стоки и услуги в отделните държави в общността.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.