Пропускане към основното съдържание

Борисов: Разбихме монополите; Найденов: Точно така

Борисов: Разбихме монополите; Найденов: Точно така
Какво се случва с цените на храните - това е една от темите на разговор между премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието Мирослав Найденов на редовното правителствено заседание в сряда.


"Вчера (б.ред. - вторник) излезе статистика на ЕВРОСТАТ, според която България е с най-ниските цени на хранителни продукти във всички страни от Европейския съюз", хвали се Найденов пред колегите си. Борисов се включва: "Това е защото разбихме монополите" и после и добавя: "Които монополи те изграждаха през годините". След всяка реплика на премиера агроминистърът само казва: "Точно така" и "Това е също категорично".

Накрая Борисов задава риторичен въпрос: "Защо като им казах да посочат кои са монополите в горивата, никой не иска да ги каже на глас?".

След като във вторник ЕВРОСТАТ съобщи, че у нас храните са най-евтини, в четвъртък други данни на европейската статистическа агенция показаха, че в България Брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, изразяващ се в покупателна способност, през 2011 г. е бил най-нисък.

След критиките на опозицията за състоянието на земеделието, Найденов решава да се защити. "През 2011 г. брутната добавена стойност бележи ръст с 22% спрямо предходната година в номинално изражение", казва пред колегите си той. Според него по предварителни данни за първото полугодие на 2012 г. допълнителното увеличение е 14.5 на сто спрямо същия период за 2011 г.

Неговите данни показват, че общата стойност на брутната продукция в отрасъл "Селско стопанство" за 2011 г. нараства с 15% спрямо 2010 г., а през 2011 г. положителното търговско салдо в аграрната търговия на страната бележи ръст с 52.2% и надхвърля 1.4 милиарда долара. "Тук едно уточнение - това е най-високата стойност от златните 80 години на миналия век. Тоест, ние сме минали и това нещо", коментира данните министърът на земеделието.

За сектора като директни плащания са изплатени 996.3 милиона лева, а по Програмата за развитие на селските райони - допълнително 503 милиона лева. "И като прибавим към тях над 50 милиона като държавни помощи и пазарна подкрепа надхвърляме 1.5 милиарда лева изплатени през 2011 г.", добавя Найденов.

"Ние отговаряме пред народа, а не пред тях. Разкрих ви тактиката, която вече прилагат - говорят лъжи, водейки се от поговорката "Една лъжа, повторена сто пъти, става истина". Лъжат, лъжат, лъжат и понеже са много - защото са малки, но много, и се чува от пет-шест места едно и също. Никой не иска да вникне в цифрите", успокоява подчинения си Борисов.

След това дава съвет на Найденов да отива в телевизионните предавания и да се подписва под данните си, както Борисов направи миналата неделя в БиТиВи. "И казвате - ето, когато дойдат колегите от опозицията, нека си донесат своите данни, ние сме готови веднага да дойдем да си ги защитим. Това е положението. Защото Станишев какво казва – изядоха 5 милиарда от държавния резерв. Хубаво, но на публичната страница на БНБ като погледнеш се вижда колко пари има в резерва. Само че колко хора ще си направят труда да видят дали е казал истина или не", дава заръка премиерът.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.