Пропускане към основното съдържание

Преглед на пресата за деня

Преглед на пресата за деня
"Разследват министри", е водещото заглавие на "Стандарт". Трима действащи и един бивш министър се разследват за конфликт на интереси. Срещу екоминистър Нона Караджова, образователния шеф Сергей Игнатов, културния министър Вежди Рашидов и бившия енергиен шеф Трайчо Трайков има постъпили сигнали в Инспектората на Министерски съвет.


Те вече са изпратени в Комисията за конфликт на интереси, както е по закон. Екоорганизации обвиняват Караджова, че фирма, в която е работела, печели проекти в сектора на отпадъците. Игнатов ще бъде проверяван за участието му в бордове.

Трайков се разследва за облагодетелстване от частни фирми, когато е бил министър, а срещу Рашидов има жалби заради обществени поръчки. В момента комисията работи по още 400 сигнала срещу депутати и висши чиновници.

"Представете си учени от Оксфорд да протестират с домати и гащи", е заглавието на интервюто на министър Сергей Игнатов, дадено за "24 часа". "Целият протест на група учени е основан на слухове, на подхвърлени обвинения и на охулвания. Като историк знам, че спонтанен протест няма. В конкурса има победители и победени, няма раздаване на калпак", подчертава министърът.

Темата на "24 часа" проследява резултата от забраната за пушене в заведенията, половин година след влизането й в сила. "Кръчмите са пак рай за пушачи с "гръцки пепелници" - е констатацията от проверката на изданието. Масово не се спазва забраната за пушене на закрито. В повечето кафенета на бул. "Витоша" в София се пуши без притеснения. Подобна е ситуацията и в големите дискотеки и нощни клубове в центъра на столицата. "Не трябва да се пуши до 22 часа със сигурност", убеден е премиерът Бойко Борисов. "Депутатите ще решат дали да се пуши след 22 часа", смята Борисов. Така въпросът "за пушенето" се връща отново в парламента. Здравното министерство е представило в Народното събрание становище, с което аргументира защо е категорично против връщането на стария режим на пушене. Основният аргумент е свързан с различните по тежест и вид заболявания, до които води тютюнопушенето.

Правосъдният министър Диана Ковачева сподели: "Заварих много тежко наследство в министерството". Думите й са насочени към предшественичката й - Маргарита Попова, която сега е вицепрезидент, коментира "Стандарт". Ковачева обясни, че иде реч за много изоставени дела и много изтичащи срокове. Тя е заварила ведомството празно и без екип. Ковачева се оплака, че когато поела поста, забелязала, че никой не е работил по Закона за съдебната власт.

"Промените станаха дни преди да стартират изборите за ВСС. Предишният екип очевидно бе решил, че процедурите не са важни", допълни министър Ковачева. Въпреки това тя отказа да даде оценка на Маргарита Попова. Ковачева подкрепи президента Плевнелиев за бламирането на Венета Марковска за конституционен съдия. "Това е държавническо поведение", каза тя. Според Ковачева трябва доста да се дискутира по темата за доживотния затвор без право на замяна. Наскоро Маргарита Попова повдигна този въпрос за отпадане на тази най-тежка санкция от НК. Без да се произнася категорично, Ковачева даде да се разбере, че по-скоро е на друга позиция.

Имената на президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и външния министър Николай Младенов са споменати в писмо със заплахи за живота, което е получил председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, съобщава "Труд". Писмото е от името на нелегалната организация "Македонска патриотска гарда", съобщиха от пресцентъра на ВМРО вчера.

В писмото се отправя и следното предупреждение: "В Македония никога повече да не идват и антимакедонците Бойко Борисов, Росен Плевнелиев, Николай Младенов, Волен Сидеров", допълниха от ВМРО. Джебел не иска работници християни. Това скандално решение дошло след обществено обсъждане на проекта за газова връзка между България и Гърция. Представители на общината са били против изграждането на лагери на тяхната територия с мотив, че така щял да се наруши моралът на местното население, защото мнозинството от работниците ще са християни. "Нямам информация за случая. Ако представител на общината е искал да няма лагер на работници, това е станало без мое знание", заяви пред "Преса" кметът на Джебел Бахри Юмер.

"Сега" алармира: "НЗОК работи с два пъти повече чиновници от европейските". В сравнение със страните от ЕС, които имат подобна на нашата организационна здравна структура, работят два пъти по-малко чиновници, отколкото у нас. Това отчита анализ на международната одиторска компания KPMG по проект "Провеждане на оптимизация в държавни институции" по оперативна програма "Административен капацитет".

На базата на анализа трябва да се разработят критерии за оптимизиране на администрацията у нас. В три държави от ЕС - Полша, Естония и Унгария, функциите на централните каси и регионалните звена са сходни с тези в България. И в трите страни регионалните звена са по-малко от нашите 28. Особено рязък е контрастът с Полша, чието население е над пет пъти по-голямо от българското, а здравната й каса има само 16 териториални поделения за 37.1 млн. осигурени. Изчисленията показват, че там на 10 000 души се падат 1.34 чиновници. У нас според данните към средата на 2012 г. в НЗОК работят 2273 щатни служители при 6.274 млн. осигурени, или 3.62 на 10 000 души. 337 чиновници в родната каса работят в централното управление, докато в Полша те са 361 души.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.