Пропускане към основното съдържание

Нова първа копка в София свързва центъра и летището

Нова първа копка в София свързва центъра и летището
Строителството на новата отсечка от „Цариградско шосе“ до столичното клетище започна днес с тържествен водосвет и символична първа копка.


През 2012 г. бяха построени нови 14 км от метрото, знаково е, че в една и съща година завършва огромен етап от строителството на метрото и в същото време започва изграждането на нова отсечка от него, каза на церемонията кметът на София Йорданка Фандъкова.

Гордеем се, че проектът е интегриран и включва в себе си не само условия за модерен градски транспорт, но и изграждането на нови тротоари, осветление и велоалеи. Софийското метро е проект, който Европа дава за пример, похвали се още Фандъкова.

По думите й над 300 хил. софиянци дневно ползват метрото в момента, а с изграждането на новата отсечка и тази към Бизнес парка, която предстои да бъде изградена, още 90 хил. души ще могат да се възползват от услугата.

Строителните работи на отсечката се очаква да приключат в края на 2014 г.,а въвеждането на трасето в експлоатация е предвидено за началото на 2015 г. Очаква се да бъдат превозвани около 60 хил. пътници дневно. С 14 хил. дневно ще бъдат по-малко автомобилите в движение.

Участъкът представлява първият от двата лота на етап III на Проекта за разширение на метрото, включен в ОП "Транспорт". Той включва разширението на линия 1 от бул. "Цариградско шосе" до Летището с дължина 5 км. и 4 метростанции. С пускането на новата отсечка времето за пътуване от Летището до централната градска част ще бъде 15-16 минути.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.