Пропускане към основното съдържание

Очаква се днес СДС да предложи кандидат за конституционен съдия

Очаква се днес СДС да предложи кандидат за конституционен съдия
Очаква се днес СДС да предложи кандидатура за избор на конституционен съдия след заседание на националното ръководство. До това решение се стигна, след като в понеделник премиерът Бойко Борисов и председателят на дясната партия Емил Кабаиванов се срещнаха и разговаряха по темата.


"СДС да номинират конституционен съдия. Депутатите на ГЕРБ ще го подкрепят", каза вчера пред журналисти Борисов. По думите му кандидатът може да бъде и от името на "Синята коалиция", но като условие постави да се избере "най-добрият, най-достойният конституционен съдия, да го предложат, да мине всичките прозрачни процедури".

От СДС пък разпространиха съобщението, че "след проваления избор на Венета Марковска и създалата се патова ситуация партията реши да излъчи кандидатура за член на конституционния съд". "СДС е доказал през годините, че може да поеме отговорност в тежки за държавата моменти. Убедени сме, че с една достойна кандидатура ще се разсече съществуващия "гордиев възел" в съдебната система, пише още в съобщението.

Веднага след срещата на Борисов с председателя на дясната партия Емил Кабаиванов се появиха слухове, че на тези условия отговоря председателят на 38-то Народното събрание Йордан Соколов. Пред "Дневник" той отрече да са водени разговори с него и отказа повече коментари. Само преди ден Соколов поздрави президента Росен Плевнелиев за спирането на клетвата на Венета Марковска. Медийната му изява захрани съмненията, че тъкмо той е юристът, който СДС ще издигне за поста.

Късно снощи в медиите се появи и името на президента Петър Стоянов (1996-2002 г.) сред сочените за кандидат за конституционен съдия.

Не е известно как ръководството на СДС ще издигне в парламента кандидат, защото деветимата депутати на партията в "Синята коалиция" са лоялни към фракцията "Единство" на Мартин Димитров. Сочен за вероятен вносител е Лъчезар Тошев, който вчера пред "Дневник" каза, че никой не го е търсил по тези въпроси.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.