Пропускане към основното съдържание

Бъркат в буркана и на който му дойде ред!

Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов настоява да бъдат променени правилата за избор на главен прокурор. Според него изслушването на кандидатите трябва да става чрез жребий , а не по реда на постъпване на кандидатурата или пък по азбучен ред, става ясно от публикуваната стенограма от последното заседание на кабинета.


На 8 ноември ВСС промени правилата за избор на главен прокурор, като се дава възможност да се гласува електронно, а кандидатурите да се разглеждат не по азбучен ред както досега, а по реда им на постъпване.

Породиха се съмнения, че правилата се променят с цел да бъде избран председателят на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, чиято кандидатура беше внесена първа. Според новите правила, ако тя бъде гласувана, може да не се стигне изобщо до разглеждане на останалите номинации. Цацаров вече поиска промяна правилата с писмо до правосъдния министър Диана Ковачева.

В тази връзка премиерът заявява пред министрите си, че трябва да има жребий и съветва Ковачева какво да направи пред ВСС: „Изрично това да го подчертаваш“.

„По азбучен ред също не е правилно. Какво е виновен примерно, Дянков, че са го кръстили Симеон, а Аню Ангелов примерно, Аню? И той се явява примерно, ако кажем сега по азбучен ред, всички останали отпадате, защото имаме един с „А”. Погледнато реално, какво право му дава това? То не е никакво право, напротив, дава му предимство, а целта на избора е да няма предимства и затова се надявам да го приеме това Висшият съдебен съвет – жребият е най-точната дума. Тогава вече буквичките не играят, защото това ти дава предимство. Аз съм Бойко – и веднага след Аню Ангелов съм аз, значи, примерно, сменям го министъра с някой, който започва с „Т” и ставам пръв“, аргументира се Борисов.

Правосъдният министър подкрепя, като казва, че в съдебната система също се използва жребият, даже и при съдебна делба.

„Точно така. Затова те поздравявам – жребий, бъркат в буркана, и на който му дойде ред. Това е жребий“, отсича Борисов.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.