Пропускане към основното съдържание

По Коледа и Нова Година забравяме, че сме бедни

 Коледа и Нова Година
Българите ще похарчат между 2 и 3 млрд. лв. покрай Коледа и Нова година. Според данните на НАП с толкова се увеличава данъчната основа за облагане с ДДС през последния месец на годината, пише в днешния си брой всекидневникът „Телеграф“.


През 2011-та средно на месец в икономиката се въртят 14,3 млрд. лв. През декември обаче сумата скача на 16,5 млрд. лв. Обяснението за разликата от 2,3 милиарда са празничните харчове на граждани и фирми. През миналата година тези разходи са стигнали дори 3,3 милиарда.

С близо месец по-рано започнаха коледните отстъпки тази година. В опит да раздвижат замрялото потребление и да си докарат продажби поне малко над миналогодишните, още в началото на ноември търговците у нас извадиха табелите "намаление" и "промоция" по витрините, продължава темата и „Труд“.

В някои магазини отстъпките вече стигали 70 процента, а стоките на промоция са повече от предишни години. Настроенията сред бизнеса обаче били по-скоро умерени и нямало очаквания хората да харчат повече от миналата година.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.