Пропускане към основното съдържание

За "Южен поток" може кредити от Русия, а за АЕЦ Белене - не. Защо?

Георги Първанов
Подписването на договора за "Южен поток" е положително за страната ни, но въпреки това около проекта има доста въпросителни, коментира бившият президент на България Георги Първанов в интервю за Нова телевизия.


Сред основните въпроси е защо приемаме руското кредитиране за проект "Южен поток", а за АЕЦ "Белене" такова беше недопустимо, обясни Първанов.

В тайна остава и един от най-важните аспекти на договора - за стойността на транзитните такси и тяхното разпределение. Не е ясно още и защо се променя трасето на газопровода, допълни Първанов.


"От изменението, което се налага край Провадия, губим 600 млн. лева и ще има ли компенсации за това?", попита той.

Първанов не изключи част от промените да са продиктувани от технически причини, но поиска ясно да бъде казано защо това става. "Трасето, което аз договорих с президента Путин, беше паралелно с настоящата мрежа в страната", заяви президентът Първанов.

Въпреки повдигнатите въпроси според бившия президент изграждането на газопровода е печелившо за страната, защото "това е един от най-големите инвестиционни проекти за последните години".

Чрез "Южен поток" България ще се превърне в енергиен играч, не само на регионално, но и на европейско ниво, обясни той.

Позитивно за България е и намаляването на цената на природния газ, допълни още Първанов. Той очаква печалбата за страната да дойде от транзитните такси и хилядите работни места, които ще бъдат създадени покрай изграждането и управлението на тръбопровода.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.