Пропускане към основното съдържание

Развръзката в Гърция: СИРИЗА изместена от „Нова демокрация“ ?

Reuters изелзе с новина, че дясната партия Нова демокрация печели гръцкия вот и че най-вероятно ще сформира колаиционно правителство с ПАСОК. Партията е спечелила 29,5% от вота на гръцките граждани, като това ще й даде право да заеме 128 места от общо 300 в парламента. За сравнение, СИРИЗА е спечелила 27,1%. Социалистическата партия ПАСОК се подрежда на трето място в класацията. В публикацията има публикувано и становище на гръцки политолог, в което той оценява СИРИЗА като „партия на пртоеста“. Разликата в процентното съотношение между двете партии е доста малка и има голяма вероятност да се променят след като изязат окончателните данни от преброяването на бюлетините. Форекс търговци по цял свят имат сериозни съмнения, че изборите в Гърция може да доведат до мащабна волатилност.


Изборите в южната ни съседка бяха едно от най-чаканите и коментирани събития в политически и икономически план. Дни преди изборите европейски лидери отправиха призиви към гръцките власти да не странят от програмата за стриктни икономически ограничения. Жан-Клод Юнкер подчерта, че ако СИРИЗА, с радикалните си възгледи успее да спечели изборите, последиците за еврозоната биха били непредсказуеми. В цялата страна са гласували около 9,8 млн. гърци. Която и партия да излезе победител ще има сериозната задача да изправи на крака държава, изпаднала в сериозна икономическа криза и освен това ще трябва да се пребори с един народ, който по никакъв начин не желае да възприеме мерки за затягане на бюджета. Антонис Самарас, председателят на водещата партия на изборите, подчерта, че еврото е единствената здрава основа, на която все още се крепи Гърция. Той също така каза, че страната му е изправена пред 7 важни въпроса, първият от които е каква да бъде обменната монета – евро или драхма. Следващата задача за победителят на изборите ще бъде да приложи дпгпвпрените спестовни мерки, които са около 12 млрд.евро

Николета Венцеславова

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.