Пропускане към основното съдържание

Как се харчат общински пари? Далавери за милиони в Община "Родопи"

14-милиона лева са старите задължения на Община "Родопи", а фрапиращо харчане на пари е започнало през последните 4 години
14-милиона лева са старите задължения на Община "Родопи", а фрапиращо харчане на пари е започнало през последните 4 години, разкри разследване на Dnes.bg.


От документите, с които се сдобихме от сигурен източник, получени по Закона за достъп до обществена информация, става ясно, че бившият кмет Йордан Шишков, е сключил една камара неизгодни договори, които населението на общината сега ще трябва да изплаща.

Един от най-фрапиращите примери е този за преасфалтирането на пътя от Пловдив за Дедево. От договор за 4 милиона и 600 хиляди лева, сега общината трябва да плати на фирмата изпълнител сумата от 7 милиона и 200 хиляди лева заради лихвите и таксите на частните съдебни изпълнители, които запорират сметките на "Родопи" и стотици декари атрактивна общинска земя.

Друга голяма далавера е тази с доставката на дизелово гориво. Там неустойките само към една от фирмите са скочили от 450 хиляди на 1 милион лева задължения. Така например за един литър изразходвано гориво, сега общината трябва да плати със задна дата около 4 лева.

Натрупаните задължения, които до 2008 година са били 4 милиона, скачат на 14 милиона в края на 2011 година.

Това става, след като Общинският съвет умишлено не е приемал бюджет в продължение на две години, показват още документите.

От тях става ясно, че още в началото на мандата си Йордан Шишков прокарва приемането на бюджет на стойност 31 044 327 лева.

Заложените приходи обаче няма как да се случат и реално осъществените приходи и разходи са 14 милиона 866 хиляди лева. По време на кризата умишлено пък не е приеман нов бюджет и се работило с този от 2009 година, в който са заложени високи приходи, но такива е нямало. Това позволявало да се харчат пари и по този начин са натрупани огромни дълговете.

В резултат на тях фирмите завеждат искове за неизплатените суми. Натрупват се наказателни лихви, комисионни към съдия-изпълнители, а сметките и общински имоти се запорират.

"Решението в този момент е да изтеглим кредит от 7 милиона лева, с който банката ще плати директно на фирмите-доставчици част от неизплатените суми и запорът върху общината ще бъде вдигнат", заяви пред Dnes.bg настоящият кмет инж. Пламен Спасов.

След изтеглянето на заема, запорите на сметките ще бъдат вдигнати и общината ще може да разпределя приходите си така, че да функционира нормално – да има храна и отопление в детските градини, да има улично осветление, да се събира боклука от всички 21 села и да се чистят улиците от сняг и да има пари за ремонт на училищата в "Родопи". Ще могат да се отделят пари за запълване на дупките и изграждане на нови детски площадки.

"В противен случай атрактивните имоти и земи в общината ще бъдат продадени на безценица, а задълженията и запорите ще останат", коментира още Спасов.

Бившият градоначалник не бе открит, за да коментира неизгодните договори и как от 4 милиона за един мандат дълговете на общината са скочили на баснословните 14 милиона лева.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.