Пропускане към основното съдържание

Игнатов ще представи резултатите от матурите за 12-ти клас

Игнатов ще представи резултатите от матурите за 12-ти клас
Източник dМинистърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов ще представи резултатите от държавните зрелостни изпити за учениците от 12-и клас, които се състояха в края на учебната 2011/2012 година.



Това ще стане на специална пресконференция, която ще се състои на 18 юни от 11.00 часа в залата на министерството, съобщи пресцентърът на МОМН.

Задължителните матури са две - по български език и литература, и по учебен предмет по избор от предметите - математика, чужд език /английски, италиански, испански, немски, руски и френски/,философски цикъл, история и цивилизация, география и икономика,физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда.

По свое желание зрелостниците могат да полагат и допълнителни матури по учебен предмет по избор.

Получените оценки от държавните зрелостни изпити са окончателни, записват се с точност до 0,01 в дипломата за среднообразование в отделни графи и не заместват оценките от гимназиалния етап на обучение.

При формирането на общия успех оценките от държавните зрелостни изпити, оценките от задължителната подготовка /ЗП/ и оценките от задължителноизбираемата подготовка /ЗИП/ участват равностойно, посочват от МОМН. И допълват, че общият успех е средноаритметична оценка от три средноаритметични оценки - от зрелостните изпити, от ЗП и от ЗИП.

Ученици, които не са се явили на задължителните матури или са изкарали "двойка" на тях, не могат да получат диплома за средно образование и не могат да кандидатстват във висше училище. Те ще могат да подобрят резултатите си през септември 2012, когато ще има нова сесия за явяване на държавни зрелостни изпити.

Държавните зрелостни изпити се организират от 2008 година.


nes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.