Пропускане към основното съдържание

Нова демокрация и ПАСОК заедно имат абсолютно мнозинство

Нова демокрация и ПАСОК заедно имат абсолютно мнозинство
Консервативната партия Нова демокрация и социалистическата ПАСОК получават заедно абсолютно мнозинство от 163 места в 300-членния парламент, обяви гръцкото министерство на вътрешните работи, цитирано от ИТАР-ТАСС.


Според резултатите от преброяването на 81 процента от избирателните бюлетини консерваторите печелят 30,5 процента от гласовете и ще имат 130 места в парламента.

На второ място е Коалицията на радикалната левица СИРИЗА с 26,57 процента и 71 депутати, а трета е социалистическата ПАСОК с 12,48 на сто и 33-ма депутати.

Четвърти са дясната партия "Независими гърци" със 7,46 на сто и 20 места в парламента, следвани от крайнодясната "Златна зора" с 6,93 на сто и 18 места, Демократична левица с 6,1 на сто и 16 места и Гръцката комунистическа партия (ККЕ) с 4,48 процента и 12 места.

Днес сутринта министърът на вътрешните работи на временното правителство ще се срещне с председателя на парламента, за да му връчи официалните резултати от изборите. След това с резултатите официално ще бъде запознат президентът Каролос Папуляс.

По-късно днес Папуляс ще приеме 61-годишния лидер на НД Андонис Самарас, за да му връчи, съгласно конституцията на страната, първия мандат за съставяне на коалиционно правителство.

Нова демокрация получи най-много гласове на изборите, но не достатъчно за сформиране на самостоятелен кабинет. Самарас още вчера призова всички партии да участват в правителство на националното единство. Той ще има три дни за съставянето на правителство.

Лидерът на социалистите Евангелос Венизелос заяви, че иска в правителството на националното единство задължително да влязат освен НД и ПАСОК, също Демократичните леви и СИРИЗА, която обаче вече отхвърли възможността да участва в управлението заедно с Нова демокрация.

Ако Самарас не успее да състави кабинет, президентът ще предаде мандата на лидера на втората по значимост политическа сила в парламента - левите радикали. В случай че и СИРИЗА не успее да се договори с никого, мандат ще получи лидерът на ПАСОК, която зае трето място на изборите.

Ако и той се провали, последната възможност за съставяне на правителство ще стане срещата на лидерите на политическите партии под егидата на президента. При пореден неуспешен опит Гърция ще бъде изправена след месец пред трети парламентарни избори.

Лидерите на основните политически сили заявяват, че е необходимо да се постигне споразумение и да се избегне подобен вариант по всякакъв начин, защото страната няма да издържи на нови избори, отбелязва агенцията, цитирана от БТА. Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.