Пропускане към основното съдържание

Решението на Федералният резерв да удължи Операция Туист подкрепи долара

Програмата за стимулиране – Операция Туист – която цели да намали дългосрочните лихви и да укрепи икономиката на САЩ ще бъде продължена до края на годината. Това посочи в изявлението си централната банка на Америка, посочвайки че има готовност за допълнителни мерки. Това означава, че може да се очаква задействане на трети кръг вливане на средства или така наречения QE3, но за момента той се отлага.
Спасителната операция цели също така да подсили американската икономика, предвид катаклизмите на Стария континент и растящата финансова нестабилност и спада в наемането на американска работна ръка.
Обобщените данни от форекс фундаменталния анализ са, че тази новина разкъса тъмния облак, надвиснал над долара и валутната двойка EUR/USD се върна в стойностите под 1,2700 долара за евро. Еврото остана назад от едномесечния връх при 1,2748, който достигна в следствие на новината, че след парламентарните избори в Гърция ще се сформира проевропейско правителство. Според днешния форекс технически анализ, еврото ще продължи движението си по възходящата тренд линия.
Бен Бернанке изрази мнение, че възстановяването на икономиката на САЩ е най-силно повлияно от негативната ситуация в Европа, където инвеститорите нямат вяра и не оказват подкрепа на периферните европейски икономики. Възниква въпроса как точно ситуацията в Европа застрашава щатската стабилност. Отговора на този въпрос е: заради намаляването в темповете на износа. От Фед смятат, че европейските лидери ще се справят с кризата. Другите трудности пред американската икономика са утежненията на real estate пазара, както и трудното отпускане на кредити. Все пак фактор номер едно остава високия ръст на безработни в страната. Централната банка на САЩ обърна внимание и на удължаването на „Операция Туист“, чрез която ще бъде възможно да се продават краткосрочни облигации и паралелно с това да се купува дългосрочен дълг. Вчера, (20 юни) след като изявлението на Бен Бернанке не отговори на очакванията за вливане на допълнителни икономически стимули индексът Dow Jones Industrial Average (DJIA) отстъпи с 0,1%.


Николета Венцеславова

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.