Пропускане към основното съдържание

Приемът за първолаци с точки като детските градини


Приемът на първокласниците в училищата през тази година ще става на базата на събрани точки, подобни на системата за влизане в детските градини, която се прилага в големите градове. Това става ясно от писмо на просветния министър Сергей Игнатов до всички регионални инспекторати по образованието. Официалната посочена причина е да се подобри организацията заради възникналите в последните години проблеми в най-желаните училища в големите градове, пише Монитор.
МОМН препоръчва на педагогическите съвети да определят критерии за подбор на кандидатите, които не създават обществено напрежение и отговарят на интересите на децата. По своя преценка школската управа може да избере измежду 5 критерия, подадени от министерството, и да добави към тях свои идеи за отсяване на кандидатите.
В две от най-желаните училища в София – 73-то и 31-о СОУ, правилата вече са разписани от директорите.
Карта на София с разграфени бонус райони въведе едно от най-желаните училища в София – 73 СОУ „Владислав Граматик”, за да успокои страстите около приема на първокласници тази година. Според специалната карта живеещите на по-близки улици до училището семейства вземат автоматично 20 точки за приема. С отдалечаването от сградата точките намаляват постепенно на 15, 10 или 5.
„Имаме проблеми с големия брой желаещи за записване на децата от съседния квартал „Манастирски ливади”. Там постоянно строят нови блокчета, но не са предвидили ново училище за младите семейства”, разказа помощник-директорът на 73 СОУ Стефка Константинова.
Критерият „учителско дете” дава най-голямото предимство при записване наред с критерия „близост до училището”. При записването цели 20 точки в класирането на детето ще носи, щом родител докаже, че работи като учител. Същият бонус се дава за братче или сестриче в същото училище. 10 точки ръководството на 73 СОУ дава и за децата на бивши свои ученици.
Родители от квартала се притесняват, че в 73 СОУ най-големи злоупотреби при приема ще станат с фалшиви адресни карти и уверения за работа в образователната сфера, сигнализираха вбесени семейства. От ръководството отговориха, че когато започне приемът, декларацията за истинност ще послужи като доказателство за измама при последващо разследване. В други училища родителите също се вълнуват от бонус-точките за прием: „Видяхме, че от министерството препоръчват като критерий дете на учител, но се страхуваме да го сложим заради недоволството на останалите семейства”, обясни Надежда Николчева, директор на 31 СУЧЕМ „Иван Вазов”.
За да се избегнат измами с адресната регистрация, ръководството на училището ще изисква от родителите адрес по лична карта при подаването на документите.

Източник actualno.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.