Пропускане към основното съдържание

Кадафи срещу либийците

Втора нощ на сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи в либийската столица. Въздушното пространство над Триполи е затворено.
Бойни самолети обстрелват безразборно квартали на Триполи, според разкази на очевидци.
Свидетел съобщава, че вижда хора, убити при стрелба от бойни самолети. Друг очевидец разказва, че кварталите Фашлом и Завия ал Дахмани са обградени от силите за сигурност.
Хората са на улиците, а над района се виждат пламъци и пушек. Телевизионните канали Ал Джазира и Ал Арабия съобщават за стотици убити.
„Това, на което ставаме свидетели днес, е невъобразимо. Бойни самолети и хеликоптери обстрелват безразборно един квартал след дтуг. Има много, много убити”, разказва пред Ал Джазира Абдел Мохамед Салех. Мъжът казва, че всичко което се движи, е мишена за военните самолети. 
Сейф ал Ислам, син на либийския лидер, отрече пред държавната телевизия информацията, че са бомбардирани квартали на столицата и уточни, че става въпрос за складове за оръжия в отдалечени, ненаселени райони. 
В източната част на града дезертирали войници се бият със силите, лоялни на Муамар Кадафи, съобщи ВВС.
Двама либийски военни пилоти избягаха с машините си в Малта. Те обявили, че са получили заповед да бомбардират протестиращите, съобщи малтийското правителство.
Пилотите, които са полковници, излетели от база близо до Триполи. Единият от тях е поискал политическо убежище. Двамата решили да избягат в Малта, след като получили заповед да бомбардират протестиращите в Бенгази.
Полковник Кадафи, най-дълго управлявалият в арабския свят, е изгубил подкрепата на почти цялото общество, коментира ВВС.
Според източници на ВВС той е напуснал столицата. По-рано в понеделник се появиха информации, че е заминал за Венецуела, но след това високопоставен венецуелски източник и министър от либийското правителство опровергаха информацията.
Редица политици вече изоставиха режима. Министърът на правосъдието Мустафа Абдул Джалил подаде оставка заради „прекомерната употреба на сила”.
Вторият по ранг представител на Либия в ООН призова Кадафи да се оттегли и обвини правителството в геноцид.
Представителят на Либия в Арабската лига Абдел Монеим ал Хони обяви, че „се присъединява към революцията”.
Коалиция от ислямски духовници в Либия обяви за благословен дълг на мюсюлманите да се изправят срещу режима.
Редица райони на страната, включително родният град на Кадафи – Сирт, вече са под контрола на бунтовниците.
Хиляди чужденци се опитват да напуснат Либия. Подготвя се и евакуацията на българите. Регистрираните български граждани в Либия са 500, около 60 от тях с в Бенгази. Правителственият Airbus е готов да излети за Триполи.
Държавната фирма „Техноекспортстрой” е осигурила още един самолет с капацитет от 180 места, който се очаква да пристигне в Триполи на 22 февруари около 12.00 ч. местно време, съобщиха от МВнР.
Засега летището в Бенгази е затворено. Българското външно министерство съветва сънародниците ни в източната част на Либия да не напускат домовете си. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.