Пропускане към основното съдържание

Северна Корея копае тунели за нов ядрен опит

Северна Корея копае тунели в район, в който извърши двата си досегашни ядрени опити, което подсказва, че вероятно се готви за трети, съобщи южнокорейската агенция Йонхап, цитирана от Ройтерс. 

Севернокорейците са прокопали няколко тунела, преди да изберат най-подходящия, съобщава Йонхап, като се позовава на анонимен източник от правителството на Южна Корея. 

Разузнавателните служби на Южна Корея и САЩ са засекли строеж на подземни галерии на същото място, на което Пхенян извърши две изпитания на ядрени бомби, които изостриха напрежението в региона. 

Според източника на Йонхап комунистическата държава вероятно се готви да извърши опит с плутониев заряд, за да не се конфронтира с Китай, който е против програмата на Пхенян за обогатяване на уран. 

Северна Корея твърди, че иска да се завърне към широките преговори за ядрената й програма, но след двата инцидента от миналата година, в които севернокорейските сили нанесоха удари срещу южнокорейски военни и цивилни обекти и причиниха човешки жертви, Сеул и Вашингтон се отнасят подозрително към намеренията на Пхенян.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.