Пропускане към основното съдържание

Разстрел на туристи от Москва в Северен Кавказ

Серия от инциденти в Северен Кавказ, включително хладнокръвното убийство на група московски туристи, нанесе тежък удар по плановете на президента на Русия Дмитрий Медведев да превърне района в модерен туристически център.

Трагедията се е разиграла в петък вечерта в Кабардино-Балкария, където двама въоръжени души в маскировъчни облекла и представящи се за милиционери спрели микробус с петима московчани и открили огън срещу тях. Трима са убити на място, а двама са откарани по-късно в болница.

В събота сутринта стана авария на въжената линия в подножието на връх Елбрус, като по неофициални данни става дума за взривяване на стълбове. На земята са паднали около 30 кабинки - за щастие, няма пострадали - а вторият лифт е спрян от съображения за сигурност.

Вечерта пък в столицата Налчик полицай не разпознал свои колеги, пристигнали на повикване за инцидент, помислили ги за терористи и открил стрелба, при което загинал 25-годишен стажант-милиционер.

Президентът на републиката Арсен Каноков заяви, че убийството на туристите е плесница в лицето на целия народ и обеща да направи всичко възможно за защита на почиващите. Но според Ирина Тюрина от Руския съюз на туристическата индустрия още преди нападението автобусите за района са се пълнели наполовина и то не  толкова със скиори, колкото с планинари. В събота започна масов отказ от резервации и вероятно ще бъдат отменени много пътувания.

Инцидентите са удар и по президента Медведев, който неведнъж заявяваше, че туризмът може да стане обединяващата сила за всички републики от Северен Кавказ. "Уверен съм, че ако приложим малко повече внимание,то този проект ще стане и никакви проблеми, включително със сигурността, няма да ни попречат. Надявам се, че скоро ще се срещнем с вас в един от тези курорти", каза преди година държавният глава.

За развитие на туристическия клъстър и необходимата инфраструктура беше планирано да се изразходват около 450 милиарда рубли. С тях трябваше да се строят ски курорти в Карачаево-Черкесия, Кабардино-Балкария, Северна Осетия, Дагестан, Адигея. Така не само щяха да се привлекат туристи, но и да се създадат 100 000 работни места в района с най-висока безработица в Русия.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.