Пропускане към основното съдържание

БСП и ДПС тръгват за вот на недоверие

БСП и ДПС започват курс към искане на вот на недоверие към правителството и свалянето на Бойко Борисов от власт.
За тази цел те ще внесат искане до Конституционния съд за отмяна на текстовете от правилника на парламента, които регламентират, че в срок от шест месеца от гласуване на вот на доверие към правителството не може да има вот на недоверие по същата тема.
„Конституцията е много категорична и изрично разделя двете процедури - вот на недоверие и вот на доверие“, посочи лидерът на БСП Сергей Станишев след едночасова среща с депутатите на Ахмед Доган.
Той посочи, че едната процедура е инициатива на опозицията и парламентарно право, а другата – на Министерския съвет.
Заради това те призовават да бъдат отменени текстовете от парламентарния правилник, тъй катопротиворечали на основния закон.
"Абсурдно е да се мисли, че правителството с вотове на доверие би могло да отнеме правото на опозицията да събере подписи за вот на недоверие", твърдят социалистите.
Станишев посочи, че в много голяма степен има съвпадение на оценките на Коалиция за България и ДПС за управлението на ГЕРБ във всички области.
„Готови сме да разговаряме и със Синята коалиция, и с независимите депутати за това. Със сините се вижда, че имаме общи позиции за работата на вътрешния министър и че дейността на Цветан Цветанов представлява проблем за държавата“, каза Сергей Станишев.
Според него има основания за вот на недоверие в различни сфери, като се започне от темата за сигурността с очевидния провал на присъединяването ни към Шенген през март, употребата на специални разузнавателни средства за политически цели и общото ниво на престъпността в страната.
По думите му тези проблеми "засенчват" обедняването на българите, социалната криза и стагнацията на икономиката.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.