Пропускане към основното съдържание

Токът ще поскъпне от 1 юли заради зелената енергия

От 1 юли тази година цената на тока ще трябва да бъде повишена заради разходите на трите електроразпределителни дружества за изкупуване на енергия от централи, работещи с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Това прогнозира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно
регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

Засега трите компании - ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН, не са заявили писмено пред регулатора какво поскъпване искат, но Семерджиев пресметна, че то ще е около 1.5%. 

Дружествата по веригата - производствени централи и НЕК, също още не са представили данни и заявления в ДКЕВР какви цени биха поискали от 1 юли, каза Семерджиев. Отсега обаче е ясно, че са
въведени в експлоатация доста нови централи за производство на енергия от ВЕИ, така че тази компонента в цената ще се повишава със сигурност, коментира той.


Само ЕВН е изпълнила плана за инвестиции

От трите електроразпределителни дружества единствено ЕВН, която обслужва Югоизточна България, е изпълнило в пълен обем инвестиционната си програма за 2010 г., съобщи Семерджиев. Неизпълнението на Е.ОН, което работи в Североизточна България, е по-голямо, отколкото на ЧЕЗ (Западна България). Регулаторът има механизъм да отчете инвестициите при регулирането, например чрез санкции за чести прекъсвания на тока, напомни шефът на ДКЕВР.














Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.