Пропускане към основното съдържание

Средната заплата в края на 2010 г. е достигнала 669 лева

През четвъртото тримесечие на 2010 г. средната месечна заплата нараства спрямо третото тримесечие с 4.9 на сто и достига 669 лева, съобщи Националният статистически институт. Средната заплата за октомври, ноември и декември 2010 г. е съответно 650, 667 и 691 лева.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо нарастване на заплатата, са: "Образование" - с 12.5 на сто, "Финансови и застрахователни дейности" - с 9.5 на сто, и "Други дейности" - със 7.5 на сто. Намаление на заплатата има в "Административни и спомагателни дейности" - с 0.9 на сто, и "Добивна промишленост" - с 0.1 на сто.

През четвъртото тримесечие на 2010 г. средната заплата нараства с 10.4 на сто спрямо същия период на предходната година, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 33.1 на сто, "Професионални дейности и научни изследвания" - с 20.7 на сто, и "Други дейности" - с 20.6 на сто.

Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през последните три месеца на 2010 г. са получили наетите във "Финансови и застрахователни дейности" - 1417 лева; "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - 1412 лева; "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 1308 лева.

Най-ниско платени са били наетите в икономическите дейности: "Хотелиерство и ресторантьорство" - 432 лева; в "Административни и спомагателни дейности" - 437 лева; в "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - 505 лева. Спрямо четвъртото тримесечие на 2009 г. средната месечна работна заплата в обществения сектор нараства с 6 на сто, а в частния сектор - с 12.7 на сто.

Според данните на НСИ работещите към края на декември 2010 г. намаляват с 50 000 или с 2,3 на сто спрямо края на септември 2010 г., като достигат 2,15 милиона. Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности със сезонен характер като хотелиерство, селско стопанство, строителство.

В края на декември 2010 г. наетите по трудово и служебно правоотношение са със 106 000, или с 4,7 на сто по-малко в сравнение със същия период на предходната година.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.