Пропускане към основното съдържание

Нова мярка - по-висока минимална заплата, обсъжда тристранката

В Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) има принципно съгласие за намиране на механизъм за увеличаване на минималната работна заплата от 240 на 270 лв. от 1 юли. Това съобщи пред БТА зам.-председателят на КНСБ Пламен Димитров след заседанието на съвета, който и днес продължи да обсъжда мерки от бъдещия антикризисен пакет на правителството.

Така ще се гарантира разполагаемите доходи да покрият прага на бедност, тъй като с облагането на тази сума чистият доход става 213 лв., което е над този праг, поясни Димитров.
По-рано днес председателят на КРИБ Иво Прокопиев (който е съиздател на Дневник) каза, че социалните партньори са се разбрали да се разработи механизъм за определяне на минималната работна заплата, но не са уточнявали дали тя ще бъде увеличена. Прокопиев допълни, че трябва да бъдат взети под внимание всички фактори, като най-важният е производителността на труда.
Според Пламен Димитров обсъжданият вариант на механизъм предвижда обвързване на заплатата със средната работна заплата, в която се включва и факторът производителност на труда. Сега социалните партньори са решили, че в условия на криза, това, което трябва със сигурност да се гарантира, е минималната заплата да осигури поне прага на бедност.
Синдикатите са изчислили, че за увеличаването на минималната заплата финансовото министерство ще трябва да отпусне още 4 млн. лв. за деветте месеца от 1 април до края на годината. Вдигането на минималната заплата ще увеличи приходите в бюджета, защото тезипари ще се използват за стоки от първа необходимост, произведени в България, както и ще спомогне за "изсветляване" на част от доходите, прогнозира синдикалистът.
По данни на НСИ 180 00 души в страната получават минимална заплата.
Очаква се обсъждането на антикризисния пакет да продължи в тристранката и през почивните дни. Другите идеи, огласени днес, са промени в данъчното облагане на застрахователни компании и на доходите от тото и лотарийни игри.
Днес не е обсъждано евентуалното увеличение на ДДС на 22%.
В отговор на очакваното поскъпване на природния газ от 1 април, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е назначил проверка в държавното дружество "Булгаргаз". Тристранката пък препоръча докато тя не приключи, цената да не се променя, каквото е и предложението на бизнеса и синдикатите в антикризисния пакет. Решението за цената обаче е от компетенциите единствено на енергийния регулатор, който ще заседава по темата в понеделник.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.