Пропускане към основното съдържание

Кризата си тръгвала през 2012-а...

Борисов предлага данък "лукс"


Снимка: БГНЕС

Данък "Лукс" и таван на заплатите на държавните служители са част от антикризисните мерки, които правителството обсъжда на работно заседание в неделя.
Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на извънредна пресконференция в Министерския съвет.
Над 48 мерки са разгледани от правителството, синдикатите и работодателите, като по голяма част от тях има пълно съгласие, посочи премиерът.
Мерките ще бъдат обявени официално в средата на следващата седмица.
Според прогнозите на управляващите, цитирани от БТА, България ще може да излезе от кризата в началото на 2012 г.
Мерките, които се обсъждат днес, ще позволят да не пипаме осигуровките до края на 2011 г., допълни Борисов.
Правителството няма да променя плоския данък. 
Няма да има промени и при пенсиите и помощите за майките с деца и за социално слабите.
"Пипаме" само големите заплати и имоти, за да може в условията на криза солидарно да понесем тежестта, каза министър-председателят.
Работещите пенсионери ще плащат данъци и осигуровки само върху допълнителното възнаграждение, а не и върху пенсиите.
Борисов обясни, че данък "Лукс" ще бъде налаган само за определен вид имущество - автомобили над 150 конски сили и над 3000 куб. см. обем на двигателя; жилища с площ над 250 кв.м.; частни самолети; яхти.
Ще бъде въведен и данък върху лихвата на депозити над 100 000 лева, каза премиерът.
Сред другите мерки, приети от участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество, е да се наложи таван на заплатите на държавните служители.
Считам, че заплатата на премиера трябва да бъде таван за възнагражденията на служителите в държавната администрация, каза Борисов.
По думите му сега има държавни болници, в които средната заплата е 35 000 лева на месец.
Премиерът заяви още, че ще даде на прокурор 150 договори и анекси за около 2,1 млрд. лева, подписани от предишното правителство, които не са осигурени със средства в Закона за държавния бюджет.
Той определи тези пари като скрит от предишното правителство дефицит.
Като пример той даде Министерството на регионалното развитие и благоустройството със сключени договори за над 302 млн. лева, а в Министерството на отбраната договорите са за 644 млн. лева.
Целта ни е бюджетът да остане балансиран и в същото време да излезем от този капан, в който сме поставени, каза Борисов.
Фискалният резерв на държавата в момента е 6,5 млрд лева и той гарантира сигурността на борда, на лева и на държавата, заяви още Борисов
След пресконференцията в Министерския съвет Борисов отпътува на официално посещение в Катар.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.