Пропускане към основното съдържание

Сейф ал Ислам: На прага на гражданска война сме!

Синът на либийския лидер Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам предупреди, че страната е на прага на гражданска война, която  може да унищожи петролните й богатства, съобщи АФП.
В обръщение по националната телевизия той призна, че либийската армия е допуснала грешки по време на протестните акции на опозицията, защото не е била подготвена да се бори срещу демонстранти.
Ислам обаче окачестви като преувеличени твърденията за стотици загинали по време на протестите, като увери, че от началото на безредиците в Бенгази са убити 84 души, а в Байда - 14.
"Медиите съобщават неверни  данни", допълни той.
По същото време, когато синът на Кадафи говореше по телевизията, правозащитната организация Хюман райтс уоч оповести най-новите данни за броя на жертвите през последните четири дни - най-малко 233 загинали, съобщи Ройтерс.
Сейф ал Ислам заяви също, че в Либия цари хаос, а сепаратистки движения, действащи от чужбина, заплашват националното единство на страната.
По думите му зад събитията в град Байда стоят ислямистки групировки, които "вече са обявили за създаването там на ислямско емирство".
Синът на Кадафи заяви, че насилието в страната било предизвикано от "наети от бизнесмени арабски и африкански наемници".
Сейф ал Ислам увери, че баща му се намира в Либия, армията го подкрепя като "лидер на битката в Триполи" и ще възстанови реда в страната "на всяка цена".
"Ще се бием до последната минута, до последния куршум", подчерта той.
Сейф ал Ислам призна, че в ръцете на опозицията са попаднали много армейски оръжия, включително танкове и оръдия, а няколко военни бази са превзети от демонстрантите.
39-годишният Сейф ал Ислам окачестви като "дезинформация" съобщенията в медиите, че режимът всеки момент ще рухне. "Либия не е Египет или Тунис, тук положението е различно", подчерта той.
В обръщението си синът на Кадафи обеща въвеждане на демократични реформи, увеличаване на заплатите и промяна на редица закони, включително за медиите.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.