Пропускане към основното съдържание

Президентът на Египет Хосни Мубарак се оттегли

Египетският президент Хосни Мубарак се е оттеглил от властта, съобщи "Ройтерс". Вицепрезидентът Омар Сулейман  заяви, че Висшият военен съвет ще поеме управлението в обръщение по държавната телевизия.

Армията ще разпусне правителството, както и двете камари на парламента, а начело на Военния съвет застава министърът на отбраната Мохамед Тантауи.

"В името на милостивия, състрадателен Бог, граждани, по време на тези изключително трудни обстоятелства, през които преминава Египет, президентът Хосни Мубарак реши да се оттегли от поста президент на републиката и предаде властта на Висшия съвет на военните сили. Нека Бог да благослови всички", се казва краткото изявление на Омар Сулейман.

Тълпата на централния площад "Тахрир" ликува и скандира "Хората свалиха режима", "Египет е свободен". Египтяните, които протестираха 18 дни срещу 30-годишния режим на Мубарак, се прегръщат, плачат, пеят, а пратениците на световните агенции в Кайро съобщават, че на "Тахрир" е изключително шумно и едва чуват собствения си глас.

По-рано днес високопоставен представител на управляващата партия заяви, че Мубарак и семейството му са напуснали Кайро и са заминали към резиденцията на курорта на Червено море Шармел-ШейхАгенция "Ройтерс" съобщи, че очевидци са видели два хеликоптера да излитат от президентския дворец, пред който също имаше много протестиращи.

Тази сутрин египетската армия обеща, че демократичните реформи ще бъдат осъществени, но това не спря стотиците хиляди протестиращи да продължат с демонстрациите на "Тахрир".

Новината беше последвана от редица реакции от световни лидери.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че подкрепя прехода към демокрация и свободни и честни избори, и че ЕС е готов да помогне на Египет.

Aмериканският президент Барак Обама се очаква да имаизявление за оставката на Хосни Мубарак окол 22.00 часа местно време. Той е бил информиран оставката на Мубарак и е гледал медийното покритие на събитията в Кайро от Овалния кабинет.

Основният опозиционен активист Moхамед ел Барадей е заявил пред "Асошиейтед прес", че това е най-великият ден в живота му.

Външното министерство на Швейцария обяви, че веднага е замразила активи, за които се смята, че принадлежат на Хосни Мубарак. През последните години страната се опитва да изчисти имиджа си на страна, приютяваща спечелени по съмнителен начин активи. Неотдавна тя замрази и тези на сваления тунизийски президент Зин ал Абидин Бен Али.

Малко след 20:30 часа говорител на военните обяви по националната телевизия, че армията "в момента проучва ситуацията" и ще има нови изявления, разясняващи позицията й. В изчетения с монотонен глас текст са изказва благодарност на Мубарак "за саможертвата му във времена на война и мир" и се почита "духът на загиналите" демонстранти. Любопитно е, че военните не споменаха и дума за вицепрезидента Сулейман.

Последното по любопитен начин се свързва със статия на англоезичния в."Ал Ахрам", според който двете изявления в четвъртък вечер на Мубарак и Сулейман не са били съгласувани с армията. "Генерал Сафуат ел Заят - бивш високопоставен служител на разузнаването и член на Египетския съвет за външни отношения твърди, че речта на президента е била произнесена напук на желанието на армията и без военните да знаят какво ще каже той. Според него вицепрезидентът Омар Сулейман, който говори веднага след Мубарак, също е действал против волята на армията и без съгласуване с нея", пише "Ал Ахрам".

Държавната телевизия отстъпи пред хода на събитията и в момента препредава само телевизия "Ал Джазира". Преди седмица правителството беше забранило на телевизионния канал да работи в страната.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.