Пропускане към основното съдържание

200 души загинаха и 800 са ранени при насилието в Бенгази

Около 200 души са загинали, а 800 са пострадали при сблъсъците в източния либийски град Бенгази, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на катарската сателитна телевизия Ал Джазира.

Всички убити и пострадали имат огнестрелни рани, твърдят очевидци. Много от ранените са в особено тежко състояние, а въпреки че градската болница е препълнена, в нея продължават да пристигат нови пациенти, разказват лекари.

Ситуацията в Бенгази на практика излезе напълно от контрол. Вече четвърти ден не прекъсват сблъсъците между демонстрантите и силите за сигурност. Очевидци твърдят, че много войници и полицаи застават на страната на демонстрантите.
Любителски кадри, заснети от протестиращи в Бенгази, показват, че силите за сигурност стрелят срещу демонстрантите не само с обикновени огнестрелни оръжия, но и с едрокалибрени картечници. 

Елитна бригада на въоръжените сили на Либия, съставена главно от военни от районите южно от Сахара, е настъпила с падането на мрака срещу втория по големина либийски град – Бенгази, бастион на противниците на режима на Муамар Кадафи.

"Военните обстрелват града с ракети, използват гранатомети и автомати", разказва очевидец на случващото се в Бенгази. 

По неговите думи загинали са поне 40 души. "Хората отвръщат на армията както могат, хвърлят по военните камъни", допълнил той.

Има вероятност в ръцете на опозиционерите в Бенгази да имат оръжие, тъй като тази сутрин бяха разграбени казарми в този район на джамахирията.

Източник от болница в Бенгази съобщи за 15 убити от снайперисти след погребение на убити в петък опозиционери, припомня АП.

Според телевизия Скай нюз от целия Близък изток най-жестоко се потискат протестите в Либия. 

За последните 48 часа в страната сървърите са блокирани. Хюман райтс уоч беше съобщила, че към събота сутринта убитите в протестите в Либия са най-малко 84.

Междувременно американската компания "Арбър нетуъркс", която наблюдава трафика в интернет, съобщи, че достъпът до интернет в цяла Либия е бил прекъснат внезапно малко преди полунощ в петък вечерта, след две частични прекъсвания по-рано през деня, предаде Ройтерс. 

Няколко часа по-късно достъпът бил възстановен при значително по-ниска скорост, само за да бъде спрян напълно, за втори път, към 23 часа в събота вечерта. 

По време на бунтовете в Египет режимът на президента Хосни Мубарак спря достъпа до интернет в цялата страна, за да попречи на демонстрантите да се координират и да изпращат съобщения в чужбина за случващото се по площадите.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.