Пропускане към основното съдържание

Елеонора Николова защити служителите на БОРКОР

Елеонора Николова защити служителите на БОРКОР
"Не сме мързелували", така отговори новият шеф на БОРКОР Елеонора Николова на обвиненията за почти цяла година бездействие на правителственото звено за борба с корупцията.


Ден преди правителственото заседание, на което беше гласувана смяната на досегашния председател Румен Миланов, премиерът Бойко Борисов заяви, че не е доволен от работата на структурата почти две години след създаването й.


"Търсим по-бързо и по-оперативно ниво", лаконично обясни Борисов и допълни, че на сегашния етап работата на БОРКОР не го задоволява, а иска да има резултати.
Николова посочи днес пред bTV, че през този период антикорупционният орган се е занимавал с подготовка за стартиране на работа, избор на консултант за архитектурата на центъра, закупуване на софтуер за обработка на данни и обучение на служителите.

Новият ръководител на БОРКОР обясни създалото се в обществото мнение за мързелуване с това, че мнозинството от колегите й идвали от служби, в които са свикнали да работят зад кулисите, а не в контакт с медиите.

Елеонора Николова каза, че решението за отпускане на средствата за финансиране на БОРКОР е взето през лятото на миналата година.

След това стартирала обществена поръчката за избор на фирма, която да извърши проектния офис мениджмънт. Избрана е водеща немска фирма, по чието задание е направена втора обществена поръчка, с която е купена цялата хардуерна техника.

"Когато човек е в публична институция и разходва обществени пари, той трябва във всеки момент да може да обясни какво се случва", заяви тя.

По думите й нейният предшественик Румен Миланов не е виновен, но е отговорен за създалата се обществена нагласа.

"От една страна, така е минал животът му - в служби, които не са публични. От друга страна той разсъждаваше, че тези подготвителни работи нито са тържествени, нито толкова занимателни за обществото и не е нужно да ги споделяме. Сега виждаме, че това е огромен проблем", обясни тя.

"Наслои се становището, че едни хора получават едни пари, а нищо не правят", завърши с обясненията си Елеонора Николова.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.