Пропускане към основното съдържание

"Ако има някакво ниво на раждаемост, то се поддържа от циганите"

Преглед на печата за 26 април
Преглед на печата за 26 април

"Кризата - причина за аборт", гласи заглавието на темата на вестник “Труд”. Сред основните причини за прекъсването на бременността при младите са кризата и страхът, че финансите няма да стигнат за отглеждането на детето. "Жените се страхуват, че ги връхлитат тежки и несигурни години. Така липсата на позитивно мислене и на очакване на светло бъдеще ги кара да прекъснат бременността. Уви, в последните месеци това се случва все по-често", разказва д-р Иван Костов от столичната Втора АГ болница "Шейново".
Той допълва, че същите са аргументите и за отлагането на раждането за по-късна възраст - след 30-35 г. За сравнение вестникът помества таблици с регистрираните аборти в лечебните заведения през 2011 г. и 2010 г. Според статистиката общата бройка на абортите намалява /за 2011 г. те са 29 376, а за 2010 г. - 31 548/.

От страниците на "Труд" АГ специалистът доцент Мария Малинова призовава държавата да погледне по-сериозна на проблема. “Държавата нека продължи да строи пътища и магистрали, които със сигурност са важни, но без социална политика нищо няма да се промени. И ако има някакво ниво на раждаемост, да не си правим илюзии, то се поддържа от циганите. Утре обаче на вашите деца няма да има кой да им изкара пенсията, защото трудно ще интегрираме и накараме ромите да работят!”, подчертава Малинова.

На първа страница "Дума" алармира: 76 процента от българите са с недостиг на витамин D, показва национално представително проучване. Данните показват, че дефицит на витамина се наблюдава близо два пъти повече сред жителите на градовете в сравнение с тези в селата.

До 8 години затвор заплашват бившата шефка на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева заради фалшивата й диплома, пише на първа страница "Преса". Разследването срещу нея е приключило и до края на седмицата прокуратурата ще внесе в Софийския районен съд обвинителен акт.

Петорен скок на глобата за неправилно пресичане на улица гласят депутати от ГЕРБ, твърди на първа страница "Монитор". Те ще предложат санкцията за пешеходците, които нарушават пътните правила, да хвръкне до 50 лв. В момента независимо от провинението им размерът й е фиксиран на 10 лв. Между първо и второ четене на внесените наскоро промени в Закона за движение по пътищата, които ще влязат в пленарната зала още идната седмица, ще бъде вкарана обаче поправка, с която нарушенията и наказанията и за тях ще бъдат диференцирани. Както за шофьорите, така и за пешеходците, глобата трябва да бъде адекватна на нарушението, категоричен бе законотворецът Станислав Иванов.

На вътрешна страница "Монитор" акцентира върху друга законова промяна: От 10 000 до 50 000 лв. ще е глобата за строежи по пясъчните дюни, както и за незаконно изграждане на преместваеми обекти: барове, заведения за хранене и т.н., предвиждат измененията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Санкцията ще важи и за незаконно заустване в морето на мръсни води, за сметища, за използване на торове на територия до 2.1 км от плажа, както и при нарушаване на строителното ембарго от 15 май до 1 октомври. Сега глобата за фирмите е 10 000 лв.

Според челото на "24 часа" до месеци стартира "великото чиновническо преселение". Седем агенции напускат София и отиват в друг град. Ако пилотният проект е успешен, ще се готви и извеждането на министерства. Той е част от стратегията за административна реформа, подготвяна от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Плановете засега били зам.-министърът по туризма да се премести в Пловдив. Данъчните заминавали за Велико Търново, митниците - за Русе. Нов дом, но във Варна, ще има агенцията по рибарство, а тези по виното отиват в Плевен. Агенцията по морска администрация тръгва към Бургас, а пристанищната ще е в Русе.

Проблемните кредити са пораснали отново през март, при това с огромна сума - близо 400 млн. лева, коментира под глава "Сега". Вчера БНБ публикува новите данни за влошаващо се състояние на портфейлите на банките и на техните длъжници, които само подкрепят общите опасения за нова рецесия. Статистиката показва, че към 31 март заемите, които са силно просрочени, преструктурирани са или са направо безнадеждни, вече са почти 9.7 млрд. лева. Всички раздадени кредити са 41.4 млрд. лева.

"Класа" също цитира статистиката на БНБ на първа страница, като подчертава, че лошите и преструктурираните кредити вече са 23,35 процента от всички отпуснати към края на март. Със 776 млн. лв. са се увеличили депозитите на домакинствата за 3 месеца, допълва "24 часа", позовавайки се на данните на БНБ. В края на миналата година те са били 30,886 млрд. лв., а през март са стигнали 31,622 млрд. лв.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.