Пропускане към основното съдържание

Два фалшиви подписа сложила Калина Илиева в менте дипломата

Бившата шефка на фонд “Земеделие” Калина Илиева
Бившата шефка на фонд “Земеделие” Калина Илиева сама се е подписала срещу името на декана на дипломата си от Висшия институт по техника и икономика в Берлин, става ясно от обвинителния акт, внесен в Софийския районен съд в четвъртък.


Според отлично запознати с обвинението, цитирани от „Труд“, Илиева се е подписала и срещу името на шефа на изпитната комисия в университета. Върху дипломата ѝ бил поставен и печат с имената и символа на висшето училище, който обаче бил съвсем различен от оригиналния подпис. Бланката на документа също не е издавана от института в Берлин.

Според обвинението подписите на председателя на изпитната комисия проф. Томас Симеон и на декана Бурхард Месер в дипломата на Илиева са без съмнение фалшиви. Бланката също не била истинска. В оригиналния документ, издаван от университета, на мястото на декан се подписвал “президент”, т.е. ректорът.

Прокуратурата така и не намери оригинала на дипломата. Бяха открити обаче ксерокопия - нейни и на други документи, които Илиева е представила пред министерството на образованието, за да ги легализира.

Според запознати с разследването в отговора на съдебната поръчка, пратена от прокуратурата до университета, се казва, че Илиева никога не е учила за степен “магистър”. Наистина следвала в специалност “Икономически комуникации”, но като “бакалавър”. Илиева изкарала девет семестъра - от 1 април 2003 г. до 30 септември 2007 г. Но не е положила нито един изпит, а само се презаписвала за следващ семестър, пише в обвинителния акт. Твърди се също, че понеже не потвърдила записване за зимния семестър 2007/2008 г., Илиева е отписана през есента на 2007 г.

Проблемите за Илиева започнаха през октомври 2010 г., когато земеделският министър Мирослав Найденов я уволни, след като разбра от телефонно интервю на баща ѝ пред БНР, че подчинената му е бременна. По-късно Найденов съобщи, че в качеството си на шеф на фонда Илиева управлявала милиарди евро от ЕС с фалшива диплома. Тогава стартира и разследването срещу нея.

Илиева не се признава за виновна и засега не дава обяснения. Ако бъде призната за виновна, я заплашват до осем години затвор.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.