Пропускане към основното съдържание

Масирани проверки на газовите уредби в колите

Масирани проверки и нови изисквания за техническата изправност на автомобилите с газови уредби
Масирани проверки и нови изисквания за техническата изправност на автомобилите с газови уредби ще бъдат приети до месец, съобщи директорът на ДАИ Валентин Божков.

От началото на годината бяха закрити пунктовете за тестване на газовите бутилки, като дейността им поеха пунктовете за годишен технически преглед.

Според него това не е довело до занижаване на изискванията за сигурност, а напротив - до прекратяване на фиктивните проверки.

Предстоящите промени са консултирани от месеци с експерти в сектора и не са били провокирани от взрива на автомобил на бензиностанция в Сандански, при който пострадаха четирима души миналата седмица.

"Автомобилът е бил на преглед по стария ред в условията на старите системи и на старите пунктове, където не е имало видеонаблюдение. Констатирахме безкрайно много фиктивни прегледи през последните години, сега според нас допълнителният контрол, който е с видеонаблюдение, че се прави в рамките на прегледа за техническа изправност, са допълнителна гаранция, че това няма как да се повтори", каза Божков пред БНР.

Според него трябва да се извършат изменения в действащата наредба, които вече са подготвени и ще бъдат публикувани за обсъждане.

"Ще искаме да се гледа вече и срокът на експлоатация на резервоара, който е отразен от производителя с маркировката, стриктно да се следи има ли или няма знак на задното стъкло на автомобила, както и ще искаме документ за съответствие на монтажа с нормативните изисквания. Аз се надявам до месец да е факт", каза още той

Междувременно 31-годишен мъж пострада тежко, след като газовата бутилка на автомобила му се взриви по време на движение. Инцидентът станал вчера на Околовръстното шосе, близо до "Бояна". Мъжът е обгорял, докато се опитвал да угаси пламъците. Той е настанен в болница с 20% изгаряния.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.