Пропускане към основното съдържание

Бойко Борисов: Метрото е най-добрият европейски проект за тази година!

Бойко Борисов: Метрото е най-добрият европейски проект за тази година!
Метрото е най-добрият европейски проект за тази година, заяви премиерът Бойко Борисов на представянето на нова схема за финансиране по Оперативна програма "Конкурентоспособност" – Програма "Енергийна ефективност и зелена икономика".


Днес следобед Борисов и председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой ще открият новоизградения участък от софийското метро.

Трасето е с обща дължина 2.25 км и включва 2 метростанции - "Младост" 3 и "Цариградско шосе". На "Цариградско шосе" е изграден и буферен паркинг с 1300 паркоместа.

За шофьорите, които се възползват от метрото, първите два часа паркингът ще е безплатен, а след това по 50 стотинки на час. Зоната ще може да се използва и за свободен достъп - срещу 1 лев на час.

"Ще имаме възможността две отсечки от метрото, с най-големия буферен паркинг, да ги открием с Ромпой. Най-екологичен транспорт, най-бърз, най-чист. Хората, които идват от провинцията, спират, оставят си автомобила, не замърсяват града, не харчат за бензин, взимат си билетчета – от "Люлин", "Обеля", след два месеца - цяла София. Това е енергийна ефективност, екология", радва се Борисов и благодари на сегашния и предишния кмет на столицата.

По време на форума Борисов заяви, че нашата икономика е пет пъти по-енергоемка.

"Надали има държава, която си е позволила такова разхищение на пари, каквото България", отбеляза Борисов и припомни проектите "Цанков камък" и АЕЦ "Белене".

"За милиарди говорим как се харчат, изчезват, а като седнем и говорим за ремонти на паметниците - 300 000 лева се чудим откъде да съберем", посочи премиерът.

По отношение на енергийната ефективност Борисов заяви за жилищните сгради, които са обновени, че с 55 - 60 % на месец "падат цифричките за ток и парно". А в същото време кварталите ставали по-красиви.

"Залагам много на завистта на българите към съседа. Всеки съсед ще иска да си направи и той такъв блок", обясни Борисов.

Той беше категоричен, че трябва да се показват все повече слайдове на санирани сгради, защото е станало ясно, че съседите завиждат и веднага и те предприемат подобни действия.

"Казваме на българския бизнес – вземете 600 милиона и си оправете сградите, предприятията. Ако не ги вземете, няма как да кажете, че държавата е виновна. Ако тази програма работи добре, ще работим за нея. Най-евтината енергия е спестената енергия. И сега, и в следващите 20 години ще има да изнасяме ток", отсече Борисов.Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.