Пропускане към основното съдържание

Командира предизвиква на дуел Станишев или Първанов

Предизвиквам Сергей Станишев или Георги Първанов на дебат по темата за АЕЦ"Белене", обяви лидерът на ДСБ Иван Костов по повод критиките на социалистите по решението на кабинета да спре строежа на втора ядрена централа у нас.



Командира бе категоричен, че десните няма да участват в планираните от социалистите консултации за вот на недоверие по енергийната политика на правителството.

"ДСБ няма да участва в подобни разговори, нито да подкрепи вота в пленарна зала", отсече тъмносиният лидер.

Въпросът, подчерта Костов, не е геополитически и не се свежда да бъдат извадени руските яйца от гнездото (думи на левия Петър Димитров, изречени от него в НС) и да бъдат заменени с американски.

Костов направи и финансова обосновка защо за страната ни не е изгоден проектът АЕЦ "Белене".

Той по думите му би струвал общо €11,6 млрд. заедно с включването на централата към националната и европейската енергийна мрежа.

"За да участваме в тази сума, трябва да вземем кредит, който при ток, произвеждан от "Белене" и изкупуван от НЕК за около пет стотинки-пет стотинки и половина за киловат часа, както се предвижда, би донесъл печалба от около 50 млн.евро. По този начин няма как държавата ни да покрие заема, ако се включи в проекта", категоричен бе Иван Костов.

Според ДСБ, ако АЕЦ "Белене" бъде заменена с парогазова централа, самото изграждане би било евтино, но токът от нея – скъп.

Не отговаряли на истината и твърденията на БСП, че след затварянето на 5 и 6 блок на АЕЦ"Козлодуй" страната ни от износител на електроенергия ще трябва да внася, ако я няма "Белене". Тази хипотеза можела да се случи едва след 2037 г., пресметнаха тъмносините.

По думите на Иван Костов България може да произвежда ток по различни начини, включително и като използва собствени източници. Добре било и да се знае и дали у нас има шистов газ, каза той.

От ДСБ допълниха, че са "за" реализиране на проекта "Южен поток", но само ако българската газопреносна система остане наша собственост, доставчикът и газопреносчикът не са една и съща компания.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.