Пропускане към основното съдържание

Парите са най-важният фактор, за да сме щастливи

Дейвид Камерън похарчи милиони за измерване на националното щастие. Сега учени твърдят, че премиерът не е трябвало да си прави труда, тъй като те вече знаят какво ни прави щастливи - и не е необходим гениален ум, за да бъде отгатнат отговорът, пише електронното издание на в. "Дейли мейл".


Парите - и то многото пари - са най-важният фактор за човешкото щастие според експертен доклад.

Резултатите от проучването на Икономическия институт сочат, че равнището на щастие е съизмеримо с размера на богатството, което човек натрупва.

Докладът "Преследване на щастието", изготвен от група учени от Великобритания, Испания, САЩ, Холандия и Дания, отхвърля стратегията на Дейвид Камерън за насърчаване на щастието с предимство пред други цели.

Преди повече от година властите във Великобритания решиха да измерват нивото на щастие на своите граждани. Според управляващите целта на въвеждането на „индекс щастие“ е да се оцени „психологическото и физическото благополучие на хората в Обединеното кралство“.

Според заключенията в настоящия доклад обаче Камерън е щял да постъпи много по-добре, инвестирайки времето и парите в това просто да направи всички ни по-богати, като увеличи британския брутен вътрешен продукт (БВП), който е в застой.

Филип Буут, редакционен директор в Икономическия институт, заяви пред в. "Сънди таймс": "Правителството харчи пари за събиране на статистика за щастието, за да насърчава политическите действия в опит да бъде повишено националното щастие. Това е грешна политика и е базирана на погрешно схващане".

Докладът, основаващ се на данни от над сто държави, беше публикуван в понеделник, 16 януари. Този ден, обявен за "Мрачния понеделник", е определен за най-лошия ден от годината заради фактори, включващи времето, периода на годината и равнищата на дълг, отбелязва изданието.

Най-спорното откритие в изследването опровергава широкото схващане, че над определено равнище на доходите хората не стават по-щастливи.

Според доклада 20-процентно увеличение на доходите има еднакво въздействие върху щастието без значение какво богатство е имал първоначално даден човек.

Освен това се изтъква, че никоя държава не е достатъчно богата, за да е достигнала точка на насищане, ако такава точка изобщо съществува.

Докладът вероятно ще разтревожи "Даунинг стрийт", тъй като в него се отбелязва, че има малко надежда за подобряване на настроенията сред британците, ако икономиката не се подобри. Очаква се по-късно този месец данните да покажат, че БВП е нараснал най-много с 0,1 на сто, посочва изданието, цитирано от БТА.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.