Пропускане към основното съдържание

Висшият клир – с двата крака в Държавна сигурност

11 от общо 15 митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност.

Комисията по досиетата публикува днес решение за ръководителите и членовете на управителните органи на религиозни общности – Българска православна църква – патриарх и митрополити.

Почти всички са били агенти на 6-то управление на ДС. Името на патриарх Максим обаче не присъства в списъка на сътрудниците на бившите тоталитарни служби.

От Комисията обаче уточняват, че проверката на ръководителите и членовете на управителните органи на Българската православна църква продължава.

Сред изнесените агенти е Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който скандализира обществото с лъскавата си лимузина Линкълн, която получил като дарение с цел да пести разход за бензин.

Той е бил секретен сътрудник и се е подвизавал с псевдонимите Ковачев и Владислав.

Старозагорскит митрополит Галактион е бил агент в 6-то управление на ДС с псевдоним Мишо.

В списъка фигурират имената още на Видинския митрополит Дометиан, Плевенския Игнатий и на Сливенския митрополит Йоаникий.

Агент на 6-то управление е бил и Великотърновският митрополит Григорий, който е бил агент Ваньо.

Митрополит Йосиф, който отговаря за САЩ, Канада и Австралия, е бил агент и секретен сътрудник, и е работил под псевдонимите Николов и Зографов. Преди време той сам обяви публично, че е работел за тайните служби.

Врачанският митрополит Калиник е бил агент Рилски и Велко, Неврокопски митрополит Натанаил е бил секретен сътрудник Благоев, Западно-и Средноевропейският митрополит Симеон е бил агент Христов.

Русенският митрополит Неофит също е бил агент на ДС с псевдоним Симеонов.

Светият Синод на няколко пъти променяше позицията си и се обяви против проверката.

Комисията по досиетата обаче заплаши висшия клир с глоба, ако не предостави личните данни на служителите, за да бъдат проверени за агентурно минало.

В крайна сметка Синодът изпрати данните, но приложи становище от юристи, че изобщо не трябва да бъде проверяван.

Започнаха и проверки на Светия Синод от данъчните служби и инспекцията по труда за похарчени държавни пари и плащани осигуровки.

Последният голям скандал около църквата се завихри, след като Синодът се обяви против ин витро процедурите и сурогатното майчинство. След няколко дни обаче ревизираха позицията си и се обявиха само срещу сурогатното майчинство.

Комисията по досиетата излезе с решение и за Мюсюлманско изповедание – главен мюфтия и членове на Висшия мюсюлмански съвет.

Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи е бил агент Андрей. Вербуван е през 1989 г. В списъка изплува името и на Недим Генджев, председател на Висшия мюсюлмански съвет от 12.05.2010 г. до 20.04.2011 г., който е бил щатен и нещатен служител.

Комисията установи принадлежност към службите на още петима души от Висшия мюсюлмански съвет – Искрен Добруджалиев, Насуф Насуф, Осман Исмаилов, Ридван Кадьов, Шефкет Хаджи.

Проверка в католическата църква у нас е установила принадлежност само на един човек – Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивска епархия от 31 юли 1988 година. Той е бил агент с псевдонима Петър, вербуван през 1987 година.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.