Пропускане към основното съдържание

Еколози: Колко ви плати Цеко, за да продадете "Алеко"?

Промените в Закона за горите, които будят безпокойство на екозащитниците, бяха одобрени на първо четене в ресорната парламентарна комисия по земеделие.

За промените са гласували 11 депутати, шестима души от опозицията са били против, а трима се въздържали.

Срещу промените се обявиха природозащитници и фирми за дърводобив. Миналата седмица законът мина на одобрение през екокомисията и тази по регионално развитие без нито един глас "против".

Текстовете са написани вероятно под натиск от концесионера на ски съоръженията "Витоша ски", който отказва да работи до приемането на промените.

"Ако парламентът гласува промените в Закона, внесени по поръчка на "Витоша ски", ще получим монопол в зимните курорти на свързани офшорни фирми и по-високи цени за ски карти, тъй като ще им бъдат предоставени вечни вещни права в държавните гори без търг и на практика безплатно. Освен това ще има застрояване на продадените на безценица и заменени гори в периода 2003-2011 г., вече дори без устройствен план", се казва в становище на коалиция "За да остане природа в България".

След като промените минаха през комисията, в София започна шествие в подкрепа на горите, организирано от неправителствената организация.

Стотици младежи се събраха в 18,30 часа на Попа и тръгнаха към Народното събрание, където имаше митинг под надслов "Горите не могат да говорят - нека викнем вместо тях".

Те носеха плакати" "Витоша=на природа", "Бойко, колко ти плати Цеко, за да продадеш "Алеко!"(Цеко Минев е председател на Българската федерация по ски - бел. ред.), "Гората в натура или строеж в арматура!".

Еколозите се опасяват, че поправките разрешават нова, по-голяма ски зона във Витоша от Драгалевци и Симеоново до Черни връх.

Освен това може да има изсичане на хиляди декари гори на Витоша, Пирин, Рила, Родопите, Западна Стара планина, дори и там, където не става за ски. В случай, че промените станат факт, земеделският министър ще има правото със своя заповед да удължава и ловния сезон, алармират екозащитниците.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.