Пропускане към основното съдържание

Петролът поевтиня значително след новината за смъртта на Осама

Котировката на петрола отчете сериозен спад в понеделник, след като стана ясно, че американски военни са убили ръководителя на терористичната организация "Ал Кайда" Осама бин Ладен, предаде "Ройтерс". Това се дължи на спекулации, че случилото се ще спомогне за намаляване на напрежението в Близкия изток.

Цената на сорт брент се понижи с 4.22 долара след обявяване на новината, достигайки до 121.6 долара за барел. Постепенно обаче той възвърна част от позициите си, като в 16.00 ч. българско време се търгуваше за 124.3 долара за барел. Тексаският суров петрол поевтиня с 1.3%, достигайки 112.4 долара за барел.

Смъртта на Осама създаде очаквания, че нападенията от радикални ислямисти ще намалеят и напрежението в Близкия изток ще започне да затихва. На това се дължи поевтиняването на петрола.

Анализатори обаче припомнят, че поскъпването на черното злато в последните месеци се дължи главно на войната в Либия и напрежението в Близкия изток, към което Осама няма отношение. Ръстът в последните месеци е следствие и от увеличаващото се търсене на суровината от развиващите се пазари.

"Понижението на цената ще бъде краткосрочно", коментира Карстен Фритч, анализатор от Commerzbank. "Приказките, че рисковата премия ще намалее вследствие от смъртта на Осама бин Ладен, са прибързани", допълни той.

Политици предупредиха, че може да се очаква бурна реакция от "Ал Кайда" и талибаните в Пакистан. Според анализатори обаче е малко вероятно организацията да успее да навреди на предлагането на петрола и съответно да предизвика ръст на цената му.
"Ал Кайда" е била най-близо до нанасяне на сериозни щети на петролната индустрия през 2006 г. Тогава представители на Саудитска Арабия съобщиха за самоубийствен атентат в центъра за обработка на петрол в Абкаяк, който е най-големият в света.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.