Пропускане към основното съдържание

15 убити, 7 изчезнали, 200 ранени след труса в Италия

15 убити, 7 изчезнали, 200 ранени след труса в Италия
Петнайсет души са загинали, седмина са изчезнали, около 200 са ранени и към 8000 души са останали без покрив след днешното земетресение с магнитуд 5,8 в северната италианска област Емилия-Романя, съобщи държавният секретар на правителството Антонио Катрикала пред парламента в Рим, цитиран от ДПА.

Това бе второто силно земетресение в богатия и продуктивен италиански Север след труса от 5,9 на 20 май. Все още стотици хора в същия район живеят в палатки, след като загубиха домовете си пред девет дни.

От 20-те области в Италия Емилия-Романя заема четвърто място по брутен вътрешен продукт, който през 2009 г. е възлизал в реално изражение на 135 милиарда евро, предаде Ройтерс, като се позова на данни от "Евростат".

Премиерът Марио Монти заяви на пресконференция, че страната трябва да направи всичко възможно за бързото нормализиране на региона, който по думите му е "толкова специален, толкова важен, толкова продуктивен за Италия". По преценка на местни фермери при първото земетресение селското стопанство на региона е понесло загуби в размер на 200 милиона евро.
Още по темата
Ройтерс допълва, че фабриките за спортни автомобили "Ферари" и мотоциклети "Дукати" са преустановили днес работа от съображения за сигурност.

Земетресението било усетено из цяла Северна и Централна Италия, включително в най-многолюдния северен град Милано. Районът бил разтърсен от няколко вторични труса, най-силният от които с магнитуд 5,6. Училища и сгради са евакуирани на юг чак до Флоренция. Футболният мач между Италия и Люксембург в Парма, който трябваше да се играе днес следобед, бе отменен.

Няколко исторически сгради, засегнати при предишното земетресение, понесоха допълнителни щети. Италиански медии съобщиха за сериозни поражения по бароковата катедрала в Карпи и двореца Палацо Дукале в Мантуа - архитектурен шедьовър от Ренесанса.

Президентът Джорджо Наполитано, който днес е на обиколка в северните области на Италия, изрази увереност, че народът на страната с чест ще издържи изпитанията от новото стихийно бедствие. Папа Бенедикт Шестнайсети заяви, че е дълбоко опечален от вестта за жертвите и че се моли за упокой на душите им, съобщи ИТАР-ТАСС.
Земетресението е сериозен удар за Италия, която бе силно засегната от икономическата криза през последните години, поради която правителството на Монти предприе драстични мерки за съкращение на бюджетните разходи, припомнят агенциите. Трусът е най-смъртоносният след земетресението в Акуила през 2009 г., отнело живота на около 300 души и оставило хиляди без дом, посочва БТА. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.