Пропускане към основното съдържание

Решението за омбудсмана - шокова кастрация за кучетата

Решението за омбудсмана - шокова кастрация за кучетата
"За кучетата - шокова кастрация." Това предлага в интервю за "Труд" омбудсманът Константин Пенчев. "В България има модерен европейски Закон за защита на животните, който обаче не се прилага. А проблемът с кучетата е национален, въпреки че законът възлага на общините да се справят с него. За да се реши въпросът, подходът трябва да е следният - вземаш, кастрираш, обезпаразитяваш и връщаш на същото място. Защото е доказано, че ако не върнеш кучето на същото място или го убиеш, просто се появяват други на негово място”, смята Пенчев.

Според него, за да проработи това, трябва да има единен регистър за всички кучета и шокова кастрация в цяла България.

По думите му избивайки кучетата, проблемът остава нерешен."Има данни, че всяка година се появяват по 120 000 нови бездомни кучета в цялата страна. Това са изхвърлени домашни кучета и тяхно поколение. Няма как да се реши проблемът с приюти и милиони, става с регистрация и кастрация", заявява омбудсманът.
В отговор на въпрос Пенчев коментира и решението на Бургаския административен съд да отмени такса смет в общината: "Законът казва, че тя се определя според действително извършената услуга или по други подобни критерии, когато е трудно изчислима. Приветствам решението на бургаския съд, но искам да напомня, че и административният съд на София отмени такса смет в столицата, а след това Върховният административен съд /ВАС/ обяви изчисляването за законно. Надявам се ВАС да преосмисли практиката си и да сложим край на това безобразие. Защото, да, сложно е да се изчисли кой колко боклук изхвърля, но данъчната оценка не може да е критерий."

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.