Пропускане към основното съдържание

България пречи на "златния век на газа"

Разпределението на силите на световния енергиен пазар ще се промени: газът ще измести петрола и въглищата, а САЩ – Русия и Близкия Изток
Разпределението на силите на световния енергиен пазар ще се промени: газът ще измести петрола и въглищата, а САЩ – Русия и Близкия Изток, смятат от МАЕ. Агенцията има лоша новина за "Газпром", цените на природния газ в Европа ще се понижат с 18% до 2035 г., пише "Ведомости", цитиран от БГНЕС.


Нетрадиционният газ може да промени ситуацията на световния енергиен пазар и да разбърка тестето с карти на основните играчи, заяви главният икономист на Международната агенция за енергетика /МАЕ/ Фатих Бирол.

Делът на Русия и страните от Близкия Изток в глобалната търговия с газ ще намалее от 45% на 35%, най-големият производител ще бъдат САЩ: 825 милиарда куб.м срещу 785 милиарда за Русия, прогнозира МАЕ в доклада си "Златните правила за златния век на газа". Според Статистическия обзор на "Бритиш Петролиъм", САЩ са изпреварили Русия още през 2009 г., добивайки с 55 милиарда куб.м газ повече /583 милиарда/ през 2010 – с 22 милиарда /611 милиарда/. МАЕ разполага с други данни – 1-то място през 2010 е за Русия: 637 милиарда куб.м срещу 609 милиарда за САЩ. При всички положения допреди пет години САЩ се разглеждаха като вносител на "синьо гориво", припомнят анализаторите на "Сбербанк".

Съкращаването на дела на газовия пазар ще пречи на Русия и страните от Близкия Изток да диктуват на потребителите цените, обещава Бирол. В Европа – главният пазар на "Газпром" - цените ще спадат, обещава МАЕ: до 2035 г . - с 18%. "Шистовата революция" в САЩ и съкращаването на вноса на газ в Америка ще повлияят на европейския пазар, на който ще постъпва повече втечнен природен газ, но не е възможно да се прогнозира, каква ще бъде цената на газа през 2035 г., оценките постоянно се променят, при всички положения търсенето ще расте, отбелязва представител на "Газпром експорт". "Шистовата революция" в САЩ прилича на холивудски филм, беше казал председателят на УС на "Газпром" Алексей Милер в интервю за "Зюддойче Цайтунг" в началото на 2012 г.

Към 2035 г. ще се промени структурата на енергийното търсене: делът на газа ще нарасне от 21 до 25%, въглищата ще се съкратят от 28% на 24%, петролът – от 32% на 27%, прогнозира МАЕ. 80% от приръста ще бъде осигурен от страни, които не влизат в ОИСР: Китай, Индия и икономиките от Близкия Изток ще се нуждаят от 900 милиарда куб.м газ допълнително.

Главният двигател на газовия пазар ще станат технологиите, а не абсолютните запаси от ресурси, делът на нетрадиционния газ /на първо място шистовия/ ще се увеличи от 14 на 32%, прогнозират от МАЕ. Експанзията на нетрадиционния газ е главното предизвикателство пред основните играчи - Русия и Близкия Изток, на които вероятно ще им се наложи да коригират програмите за експлоатация на новите находища, се казва в доклада. Според енергийната стратегия на Русия до 2030, добивът на газ трябва да нарасне до 885-940 милиарда куб.м.

Започването на добива на шистов газ е най-значителното събитие в енергийния бизнес за последните 50 години, заяви бившият директор на ЦРУ Джон Дойч. Това доведе до срив на цените на северноамериканския пазар, сега "синьото гориво" в САЩ струва по-евтино, отколкото в Русия, отбелязват анализаторите на "Сбербанк". Цената на газа в САК се понижи с 62% за последната година – до 2,502 долара за 1 милион британски термални единици /данните са на "Блумбърг"/.

Шистовият газ фактически загроби новите проекти във въгледобивния отрасъл и започва да си разчиства сметките с ядрената енергетика, заяви Дейвид Крейн от NRG Energy. В САЩ се планира да бъдат построени 258 нови електростанции на газ до 2015 г. /данните са на департамента по енергетика/. Евтиният газ може да се превърне в главния фактор за възраждането на националната индустрия в САЩ, смята Боб Маккатчън от PricewaterhouseCoopers. Високите разходи принуждават американските производители да инвестират в чужбина, където енергията е по-евтина, но уравнението напълно се променя: сега е изгодно да се завърнеш в САЩ, заяви президентът Ендрю Ливерис.

МАЕ се опасява, че чиновниците могат да попречат на сценария за "златен век на газа". В много страни се обсъжда забраната за добива на шистов газ заради страховете, че това негативно може да се отрази на екологията. Ограниченията са въведени във Франция, България, Румъния. Влиянието на добива на нетрадиционен газ още не е проучено и няма адекватна нормативна база за регулирането на отрасъла, заяви Пол Джонсън от Greenpeace. Ако обществото забави развитието на добива на шистов газ, делът на Русия и Близкия Изток в световната търговия с газ може да достигне около 50%, смята Бирол.

Източник actualno.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.