Пропускане към основното съдържание

В групата на ГЕРБ назрява сериозно недоволство към здравния министър

В парламентарната група на ГЕРБ назрява сериозно недоволство срещу здравния министър Стефан Константинов. Народни представители от мнозинството смятат, че макар той да има сериозни правомощия за лекарствената политика, се е дистанцирал неоснователно от проблемите в този сектор. "Лекарствената политика е част от държавната здравна политика в Република България и се осъществява от министъра на здравеопазването" - този текст от закона за лекарствата припомняха пред "Дневник" депутати от ГЕРБ и отбелязваха, че това ясно дава отговор на въпроса кой е основният отговорен за цените на лекарствата.

Затова депутати са на мнение, че освобождаването на здравния зам.-министър Гергана Павлова с аргумента, че не е обяснила как се формират цените на лекарствата, би трябвало да се отнесе и към нейния ръководител - здравния министър. Защо той сега казва, че ще инициира анализ по въпроса, ще иска проверки, Константинов може да е делегирал правомощия на по-долните нива, но не може да се прави на неинформиран, при положение че с редица промени в законодателството концентрира толкова много власт, допълват политици от управляващата партия.

Както опозицията официално в пленарната зала, така и депутати от ГЕРБ неофициално в кулоарите на парламента припомняха и други текстове и промени в закона за лекарствата, даващи власт на министъра. "Към министъра на здравеопазването се създава Комисия по цени и реимбурсиране", "Съставът на Комисията по прозрачност се определя от Министерския съвет по предложение на министъра на здравеопазването. В нея задължително се включват представители на Министерството на здравеопазването, на Министерството на труда и социалната политика, на ИАЛ, на НЗОК, на Българския лекарски съюз, на Българския зъболекарски съюз, на Българския фармацевтичен съюз и на организации на пациентите и фармацевтичната индустрия", "Към министъра на здравеопазването се създава Фармакопеен комитет като консултативен орган по въпросите на действащата фармакопея", "Към министъра на здравеопазването се създава Висш съвет по фармация", "Изпълнителната агенция по лекарствата е специализиран орган към министъра на здравеопазването за надзор върху качеството, безопасността и ефикасността на лекарствата". Това са текстовете, които според депутатите ясно посочват кой е основният отговорен за лекарствената политика и цените на лекарствата.

Вчера премиерът Бойко Борисов каза, че заместник-министърът на здравеопазването Гергана Павлова е била освободена, защото не е обяснила как се формират цените на лекарствата. Днес пък вицепремиерът Симеон Дянков допълни, че Павлова е трябвало по-рано да даде отговор на критиките за нейни свързаности с фармацевтичната компания "Софарма". Тези обяснения се налагат и заради въпроси от страна на Еврокомисията, сезирана анонимно за нерегламентирана държавна помощ към "Софарма" при определянето на лекарствената политика.

Депутати обаче припомнят, че за това, че Павлова е работила в "Софарма", се знае отдавна и това досега не е било проблем. Ако тя не е обяснила формирането на цените, то нали има ръководител - министър, той е посочен като отговорен за тази политика и той е трябвало да даде разясненията, коментират народни представители от ГЕРБ.

Въпреки че и снощи на заседание на парламентарната група, депутатите обсъждали проблемите в здравната система, никой не атакувал директно Стефан Константинов, присъствал на разговора. Всички изказали се защитили работата на шефката на здравната каса Нели Нешева, която все пак трябвало да бъде освободена заради непремерените си изказвания покрай скандала с взетите от нея над 12 хил. лв. бонуси. Никой обаче не попитал Константинов за неговата отговорност.

Все пак групата даде мандат на премиера Бойко Борисов да направи анализ и оценка на кадрите в здравната система и да направи преценка за техния потенциал. Според народни представители този анализ в голяма степен се отнася и към ръководителя на тази система - министъра. Те обаче подчертаха, че решението за освобождаването на Константинов е изцяло в ръцете на министър-председателя.

Ако се стигне до подобна оставка обаче, управляващите ще бъдат поставени в доста деликатна ситуация - те ще трябва да търсят четвърти поред човек, който да застане начело на сектора. А в ГЕРБ не знаят и сега кой ще запълни отворилите се пробойни - шеф на здравната каса и здравен зам.-министър.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможност